Cipőket boxoló   2022.01.22 00:18   olvasottság: 363x
5

Peter Falk az igazi zsaru

1968-tól (pilotrészek) 2003-ig tartott, de őszintén, nekem a korai (korábbi) részek jobban bejöttek. Zseniális és nagyon intelligensen felépített filmsorozat, ahol vér, és durva beszédek nélkül folynak az események. A történetek pofonegyszerűek, és mégis imádni valóak. Nincs túlbonyolítva, és nincsenek benne nagy trükkök, hiszen a gyilkost látjuk az elejétől, Columbo hadnagy szinte az első perctől sejti (tudja), hogy ki a gyilkos, és egy szuper és bohókás macska-egér harc alakul ki a bűnt elkövető és a rendőr között. Peter Falk kézmozdulatai, mimikája, olcsó, fűzöld szivarkái, ócska és széthulló Peugeot 403 kocsija, koszosnak, kinyúltnak tűnő ballonkabátja, soha nem látott felesége, aki a hadnagy szerint bánatában is eszik, és gyenge olasz tudása mind-mind még zseniálisabbá teszi a slampos hadnagyot. Megvesztegethetetlen, becsületes, keveset evő, elnyúlt, ócska cipőjű, drapp öltönyű, és a förtelmes ing a zöld nyakkendővel. Mint egy nevetséges karikatúra. Ám mégis. Hihetetlen logika és kombinatorika. Nyerő páros, és a terepen minden sutasága ellenére otthonosan mozog. Rossz autóvezető, rossz lövő, idegesítő, nyomulós, sokat beszélős, és mégis. Megfagy a levegő, amikor rátapint (direkt módon) a lényegre. Úgy játszik, hogy a gyilkos végig biztonságban érezze magát, persze ezt is tudatosan teszi. Peter Falk magyar hangja Szabó Gyula, aki tökéletes választás volt a magyar televízió részéről. Columbo barátunk kedvence a chili, amit csak Burt éttermében eszik meg, imádja a westernfilmeket, rosszul keres, a kutyájának a neve egyszerűen Kutya, emellett légi- és tengeribeteg, persze úszni sem tud. Állandóan szivarozik, és imádja a baseballt. Persze, sport ellen be van oltva.

De mégis...

Peter Falk az igazi zsaru

Engem totálisan leköt és kikapcsol.

Meghatározó élmény. Örök kedvenc marad. És ne felejtsük el, hogy zseniális emberkék is rendeztek a sorozatból különböző részeket. Ilyen az egyik kedvencem, Steven Spielberg is. Na kábé ennyi, és arra biztatnék mindenkit, szánjon rá időt, és nézze meg.

89 Columbo  (1971)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Columbo, a ballonkabátos, mindig szivarozó és rozoga járgánnyal közlekedő rendőrnyomozó kiválóan és nagy türelemmel, kitartással oldja meg az útjába kerülő gyilkossági... több»

5