2022.04.15 10:19 Artemisia Olvasottság: 189x
6

Kék villám

Sonic, mindenki kedvenc sündisznója 2020-ban sikeresen debütált a mozivásznon. A könnyed kikapcsolódásra vágyókat és a Sonic-fanokat egyaránt kiszolgálta: egy kedves, vicces családi vígjáték lett szerethető karakterekkel, némi izgalommal, jó pár nosztalgikus easter egg-gel, na meg persze a visszatérő Jim Carry-vel színesítve. A videójáték-adaptációkat semmiképpen sem megreformáló, de mindenképpen kellemes szórakozást kínáló első rész után röpke két évvel pedig befutott a folytatás is (mellyel gyakorlatilag egy időben lengették be a harmadik részt, vagyis a trilógiává válást is), aminek mindezt magasabb szintre kellett emelnie, megőrizve természetesen az adaptáció frissességét. Jeff Fowler mindössze második nagyjátékfilmes rendező pedig komolyan vette a feladatát, és igyekezett minden fronton rálicitálni az első részre, ami néhol működik, néhol pedig nem.

A film expozíciója az első rész mintáját követi: mielőtt belevágna a történések és akciók sűrűjébe, Sonic „belső monológját”, vagyis életvitelét és érzelmiállapotát vázolja. Az első felvonásban oly magányos kék sün most már beilleszkedett új családjába, és a maga zabolátlan és felelőtlen módján próbálja az emberek szolgálatában állítani erejét (értsd: köpenyes igazságosztót játszik, jóval több kárt, mint amennyi hasznot okozva). Féktelen viselkedéséért pedig már a játékidő első tíz percében megkapja a leckét barátjától, Tomtól az erő és a felelősség összefüggéséről, amivel gyakorlatilag az egész film karakterfejlődési ívét, illetve üzenetét felvázolják. Dr. Robotnik és az új karakterek hatásos belépője után pedig egy meglepően szórakoztató 122 percnek nézünk elébe, ami a sokszor jó előre kiszámítható csavarok és a kisebb cselekményvezetési hibái ellenére is működőképes. A helyszínek változatosak, kalandosak, az akciójelenetek látványosak és hangosak (bár néhol picit logikátlanok, hiszen sokszor Sonic gyorsasága egyszerű megoldást jelentene, de ő alig használja a képességét és nincs megmagyarázva, hogy pl. vízen át miért tud haladni szuperszonikus sebességgel, de havon már nem), a karakterek pedig… hát, néhányuk úgy kellett a filmnek, mint egy falat kenyér (pl. Knuckles, Tails), némelyiknek pedig jobb helye lett volna a vágószoba padlóján (pl. Rachel, Randell, Stone, Whipple, illetve az értelmetlen és logikátlan kamu-esküvős jelent egy az egyben). Dr.Robotnik karaktere ismét nagyot szólt Jim Carrey alakításában, és tudta fokozni az első részben nyújtott őrült és megalomániás imidzsét, egy percig sem tűnik erőltetettnek a visszahozása. De a legnagyobb meglepetés, és legerősebb aduász mégis Knuckles, aki olyan menő és badass, hogy lopja is a show-t Robotnik elől (bár most lehet, hogy csak a 2000-es évek elején futó Sonic X rajzfilmsorozatért rajongó gyerek beszél belőlem, mindenesetre az elfogultságom Knuckles iránt megingathatatlan). A másik meglepetés pedig a cukiságfaktort kimaxoló Tails, akinek a Sonickal való őszinte barátságáért már megéri megnézi a filmet. A finálé pedig nemcsak látványosra, hanem érzelmesre is sikeredett, hiszen mindenki tanul valami fontosat, mindenki produkál egy kis fejlődést. Egyszóval Sonic második etapja a felesleges töltelékek ellenére megáll a lábán, az pedig, hogy a stáblistás jelenetben belengetett harmadik részben vagy a már megerősítetten tervezett Sonic-univerzumban hogyan fogja állni a sarat, már más kérdés, mindenesetre az eredeti videójáték karaktereinek bevonásával jó irányt vett a franchise, csak tudja tartani ezt az irányt.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Sonic imádja az életet Green Hillsben, így arra is készen áll egy kis nagyobb szabadságra is. Tom és Maddie egy kis kiruccanásra készülnek, de abba is beleegyeznek, hogy egy kicsit... több»

6