2022.05.21 01:11 F79 Olvasottság: 276x
4

Dean R. Koontz a horror Stephen Kingje

Mostanában ismét szaporodnak a horrorkirályként számon tartott Stephen King regények filmes adaptációi, sőt a filmes adaptációk remake-jei. Emellett méltatlanul kevés szó esik a nagy vetélytársról, Dean R. Koontzról, illetve az ő történeteinek megfilmesítéséről.

Amikor idehaza először jelentek meg Koontz regényei, a borítókról nagy betűkkel ordított, hogy "Amerika második Stephen Kingje". Még jó, hogy nem az első - gondoltam némi iróniával, és persze gyanakvással, hogy egy ismert névvel akarnak rám sózni valami feltörekvő szerzőtől származó fárasztó sztorit -, de a kíváncsiságom legyőzte a gyanakvásom, így lett a Hideg tűz kamaszkorom egyik meghatározó olvasmányélménye. Persze azóta már tudom, hogy Koontz Amerika második Stephen Kingje.

Dean R. Koontz a horror Stephen Kingje

Ahogy az lenni szokott, az ismert és sikeres szerzők jól megírt, izgalmas történetei előbb vagy utóbb visszaköszönnek a vászonról. Nem volt ez másképp Koontz esetében sem. Az ő sztorijai is - King feldolgozásaihoz hasonlóan - változó minőségben elevenednek meg a szemünk előtt.

A népszerű író Odd Thomas - A halottlátó című regényének megfilmesítése a jobbak közül való. Amikor először néztem rá a stáblistára, olyan nevek tűntek fel, akik azonnal felkeltették az érdeklődésemet. A címszerepben a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt Anton Yelchin látható, aki a másfél órás játékidő alatt szinte eggyé vált a főhős alakjával. (Érdekes adalék, hogy a színész még gyerekként egy King feldolgozásban, az Atlantisz gyermekei című filmben is főszerepet játszott Anthony Hopkins oldalán.) Willem Dafoe rutinból hozta az atyáskodó nyomozót. A többi színész játékára sem lehet panasz. Ráadásul a forgatást Stephen Sommers dirigálta, aki ekkorra már olyan filmeken volt túl, mint a Kísértethajó, A múmia (és A múmia visszatér) vagy a Van Helsing.

A történetet itt most nem akarom elmesélni, hiszen azt megteszi Koontz és Sommers, mégpedig kiválóan. Van azonban néhány dolog, amelyre érdemes kitérni. Ilyen a főhős különös képessége, amit ő maga titokban tart attól félve, hogy édesanyájához hasonlóan őt is diliházba zárják. Odd látja azokat a halottakat, akiknek a lelke nem talál megnyugvásra az őket ért sérelmeik miatt, és a fiú rendszeresen segítségükre van az igazság kiderítésében.

Nem csak halottakat lát. Látja azokat a démoni lényeket is, amelyek egy készülődő tragédia helyszínén magányosan, vagy nagy tömegben megjelennek, így akár meg is előzheti a bajt.

A film nagy hangsúlyt helyez Odd önmagához, a képességéhez, a barátaihoz és szerelméhez fűződő viszonyának bemutatására. Megértjük, hogy olykor miért hoz meg nehezebben egy-egy döntést, amikor látszólag egyszerű helyzetből kell jól kijönnie.

A filmet a fordulatos cselekmény, a misztikus lények felbukkanása, az ellenfelek gonoszsága, és Odd személyisége teszi különösen izgalmas élménnyé.

fantasy | horror | misztikus | romantikus | thriller | vígjáték

Thomas átlagember lenne, de különleges képességekkel bír, beszélnek hozzá a halottak. A földöntúliak időnként arra kérik, segítsen igazságot szolgáltatni nekik. Thomas... több»

4