2022.08.09 21:14 F79 Olvasottság: 1403x
5

Sós kútba tesznek, onnan is kivesznek

Vannak, akiknek a túlélés a végzetük. Bármilyen szorult helyzetből kivágják magukat, bármilyen csapdából kimásznak, a rájuk szegeződő fegyver csütörtököt mond, a méreg ellen immunisak. Láttunk már ilyen hősöket a vásznon, de olyan formában, ahogyan David Leitch rendező most elénk tárja legújabb agymenésében, úgy talán még nem.

Agatha Christie és Alfred Hitchcock óta tudjuk, hogy milyen sokféle ember képes összeverődni egy vonaton. Összezárva, közös légtérben, egy mozgásban lévő jármű fedélzetéről - ha úgy hozza a balsors - szinte lehetetlen a menekvés. Közben lassan körvonalazódik, hogy mennyi féle motiváció hajtja őket végzetük felé.

Sós kútba tesznek, onnan is kivesznek

Katica (Brad Pitt) már nem az az ember, aki egykor volt. Összhangba akar kerülni a világgal, a lelki egyensúlyra törekszik. De előtte még elvállal egy egyszerűnek ígérkező munkát. El kell lopnia egy fém aktatáskát egy vonatról. Aztán örülünk, Vincent. (Ígérem, többet nem utalok arra a rajongóból lett rendezőre, akinek a rajongója rendezte ezt a filmet.)

Narancs és Dugó - akarom mondani Mandarin (Aaron Taylor-Johnson) és Citrom (Brian Tyree Henry) "ikrek". És nagyjából annyira hasonlítanak egymásra, mint a két gyümölcs, amelyeknek a neveit viselik. Náluk van az aktatáska, és az életük múlik azon, hogy náluk is maradjon.

Herceg (Joey King) a saját kis tervét szövögeti, aminek része a titokzatos aktatáska megszerzése is. Ügyesen játssza ki egymás ellen a mit sem sejtő ellenfeleit.

Darázs (Zazie Beetz) a méreginjekciós őrült, aki türelmesen várja a megfelelő pillanatot, hogy megszerezze az aktatáskát.

Farkas (Bad Bunny) a bosszúvágytól fűtve száll fel a vonatra. Őt nem a táska érdekli, hanem Darázs. De pechjére Katicába botlik.

Mindenki mindenki ellen. A kaotikus állapotokat pedig hol a vonat személyzete, hol az útitársak, hol pedig az állomásokon várakozó maffiózók fokozzák. Ez a dinamika tartja egyben a filmet, amely a történet helyett inkább a humoros párbeszédekre és olykor a burleszk határát súroló helyzetkomikumra épít.

Brad Pitt sokoldalú színész. Ebben a vérbő kabaréban mesterien hozza Woody Allen neurotizmusát, Pierre Richard csetlő-botló szerencsétlenkedését, Jackie Chan bármit fegyverként használó verekedéseit, és bátran alkalmazza ismert pályatársai színészi kelléktárát, olykor paródiába hajlóan.

Aaron Taylor-Johnson és Brian Tyree Henry hozza a néha fárasztó süketelésbe hajló párbeszédeket toló, egymást folyton zrikáló, nagydumás gengsztereket.

Joey King affektálása, túlzó gesztikulálása érdekes módon nem hat zavaróan. Jelenetei általában egy-egy feszültebb akció levezetéseként működnek.

Zazie Beetz olyan gyorsan letudja a jeleneteit, hogy a játékáról nem igazán lehet mit mondani. Leginkább azt, hogy benne volt a filmben.

Ugyanez mondható el Bad Bunnyról is. Szigorúan néz, valamit motyog, üt, visszakapja, vége. Valószínűleg nem az ő gázsija teszi ki a költségvetés nagy részét.

Aki nosztalgiával gondol vissza a Szeszélyes évszakok korai adásaira, valószínűleg jól fog szórakozni ezen a gyilkos humorú, véresen egyszerű gegparádén.

akció | szatíra | thriller

Öt profi bérgyilkos néz szembe egymással egy száguldó vonaton, a kirakós részletei pedig lassan összeállnak, hiszen úgy tűnik, hogy mindannyian ugyanabban a küldetésben vesznek... több»

5