2023.05.07 14:13 F79 Olvasottság: 415x
2

Ezen a hétvégén ismét Sopronban jártam, hogy egy ajándék mozijegyet beváltva megtekinthessem a Radics Béla életéről készült filmet. Mivel személyét többé-kevésbé megismertem már korábbi cikkekből, televíziós műsorokból, munkásságát pedig a fennmaradt - különböző minőségű - felvételekből, így kíváncsian vártam, hogy miként sikerül megidézni alakját a vásznon, és az alkotók hogyan tudják visszaadni annak a kornak a szellemiségét és viszonyait, amelyben már életében legendává válhatott.

A megvalósítás nem egy szokványos játékfilmet eredményezett. A színészek játékát bizonyos pontokon megtörik archív bejátszásokkal, interjúkkal, illetve a pályatársak visszaemlékezéseivel. Még Csernus doki is feltűnik, hogy Radics Béla életének egyes fordulópontjaihoz kapcsolódóan szakértő magyarázatokkal szolgáljon, és segítsen megérteni a későbbi következményeket.

A színészek játéka mindvégig visszafogottnak tűnik. Alakításukon túlzott óvatosság érződik, ahogyan egy-egy széleskörben ismert és elismert zenészt megszemélyesítve, szinte a háttérbe olvadva, alázattal szolgálják a sztorit. Ez alól talán csak a fiatal Som Lajos bőrébe bújó Király Attila kivétel, akinek többször jut fontos szerep a Gitárkirály életében, és kimondja mindazt, amit talán kellemetlen hallani, de ott és akkor muszáj volt. Radics Bélát Rák Zoltán igyekszik közel hozni hozzánk, időnként kissé modorosnak ható, de többnyire korrekt játékkal.

A zenei összeállítás igényes, Alapi Istvánék nagyszerű munkát végeztek. A moziterem közönsége olyan plusz élményben részesült általa, ami ritkán fordul elő. Végighaladva az egyes zenekarokon - Atlantis, Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus -, nem csak megszólaltatták, hanem többnyire végig is játszották az ismert dalokat. Mi nézők pedig - többségben - még a stáblista alatt is megbabonázva hallgattuk őket az utolsó hang lecsengéséig, a vászon elsötétedéséig.

Klacsán Gábor e filmjével nem kis célt tűzött ki maga elé. Bő másfél órában megismertetni a mai közönséget egy olyan művésszel, aki egy letűnt kor keményvonalas kultúrpolitikájával szembekerülve mindvégig konokul kitartott az elvei mellett, megingathatatlanul ellenállt egy elnyomó rendszer által diktált kompromisszum-kényszernek, végtelenül hitt önmagában és a zene felszabadító erejében. Tömegeket tudott megmozgatni, igazi kultuszt teremtett maga körül, de a rendszer - amely veszélyesnek ítélte személyét és tevékenységét - végül mégis legyőzte.

A történet Radics Béla gyermekkorával indul, amely során megismerjük, hogy miként került kapcsolatba a beat zenével, honnan örökölte elképesztő tehetségét, és hogyan befolyásolta önmagához és a művészethez való hozzáállását az édesapjával való szoros kapcsolata, akitől megkapta élete első gitárját.

A folytatásban már a tehetséges fiatal gitárost látjuk első zenekarában, aki virtuóz játékával elkápráztatja a teljes extázisba esett közönséget. Látjuk, érezzük, hogy itt valami nagy dolog van születőben, és a továbbiakban is fennmarad ez az érzés. És talán ez volt a nagyszerű zenész tragédiája is. Az a bizonyos csoda hiába született meg fellépésről fellépésre a szűk közönség előtt a színpadon, esélyt sem kapott a teljes kibontakozásra, hogy igazán naggyá válva elfoglalhassa méltó helyét a rockzene történetében. Se televíziós közvetítések, se nagylemez. Volt viszont vegzálás, kiközösítés, ellehetetlenítés.

Kilátástalan helyzetét felismerve Radics elindult a lejtőn. Elengedte álmait, és fékevesztett önpusztításba kezdett. Ezen a ponton pedig már barátai, kollégái sem tudták megállítani vagy eltéríteni.

Radics Béla alakja túlmutat egy életrajzi film keretein. Ő az a művész volt, aki kijelölte a magyar rockzene történetének mérföldköveit, de kérlelhetetlensége béklyókba kötötte, míg pályatársai kisebb-nagyobb magalkuvások árán elhúztak mellette. Ha úgy vesszük, elárulták, de halála után emlékét nem hagyták feledésbe merülni.

"Zöld csillag kihunyt az égen, a csónak partot ért

Hideg csendben fekete minden, legyen az álmod,

Legyen az álmod szép." - P. Box (A zöld, a bíbor, és a fekete)

életrajzi

A film Radics Béla életét mutatja be a korai évektől haláláig, megvilágítva Kelet-Európa első gitárhősének családi történetét, valamint a világtól elszigetelt magyar... több»

2