Netflix: Ez a 10 film napokon belül eltűnik a platformról, köztük minden idők egyik legjobb krimijével

Elég sok film köszön le május végén a Netflixen, köztük olyan kedvencek, mint Luc Besson Lucy című filmje, a Vaksötét 2, a kultikus Volt egyszer egy Amerika vagy épp Az erő krónikája.

Listáztuk azt a 10 filmet, amit már csak májusban nézhetsz a streaming óriáson! Akadnak köztük olyanok, amik már napokon belül eltűnnek, úgyhogy siess!

Ha pedig van élő előfizetésed a Netflixre, akkor elég csak a kiválasztott film mafab adatlapján a "Hol nézheted" fülig görgetni, ott kattintani a Netflix ikonra és már mehet is a #házimozi!

Jó szórakozást!

#10

83 Instant család  (2018)

(43) (5)

dráma | vígjáték

Netflix

Ellie és Pete sikeres vállalkozókként régi házakat újítanak fel és adnak el. Párként egyre gyakrabban merül fel köztük a családalapítás kérdése, és bizony úgy érzik,... több»

Utoljára látható: május 15.-én / Az Instant család főszereplői Mark Wahlberg és Rose Byrne, mint szülők, akik örökbe fogadnak három testvért, akiket Isabela Merced, Gustavo Quiroz és Julianna Gamiz alakít. A film rendezője Sean Anders, aki John Morrisszal közösen írta a forgatókönyvet, amely részben Anders saját tapasztalatai alapján készült. A film globálisan több mint 120 millió dolláros bevételt hozott, és a kritikusok "komoly, szívmelengető vígjátéknak" nevezték, akik az alakításokat is dicsérték. A férj és feleség, Pete és Ellie Wagner, akiket a rokonok gúnyolnak, gyermektelenségük miatt, az örökbefogadást fontolgatják. Beiratkoznak egy tanfolyamra, amit leendő nevelőszülőknek indítanak és bár Ellie eleinte vonakodik egy tinédzser nevelésével/örökbefogadásával kapcsolatban, amikor találkoznak a 15 éves Lizzie-vel, a lány azonnal lenyűgözi őket. Csakhogy Lizzie-nek van két öccse és ragaszkodik hozzájuk.
#9

89 Shrek  (2001)

(231) (27)

animáció | családi | fantasy | kaland | szatíra | vígjáték

Max

Egyszer, egy távoli mocsárban élt egy morcos ogre, név szerint Shrek. A zöld szörny nyugalmas életét egy nap fenekestül felforgatta az, hogy furcsábbnál furcsább lények tűntek... több»

Utoljára látható: május 17.-én / A Shrek lazán William Steig 1990-es, azonos című gyermekképeskönyvén alapul, és a Shrek-filmsorozat első része. A film főszereplői Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz és John Lithgow. A filmben egy megkeseredett ogre, Shrek (Myers) mocsári otthonát, a mániákus uralkodó, Lord Farquaad (Lithgow) által száműzött mesebeli lények lepik el. Szamár (Murphy) segítségével Shrek egyezséget köt Farquaaddal, hogy megmenti Fiona hercegnőt (Diaz), cserébe pedig visszanyeri a mocsár feletti uralmat. Miután 1991-ben megvásárolta Steig könyvének jogait, Steven Spielberg egy hagyományos animációs filmadaptációt akart készíteni, de John H. Williams meggyőzte őt, hogy a projektet 1994-ben az újonnan alapított DreamWorkshöz vigye. Jeffrey Katzenberg Williamsszel és Aron Warnerrel együtt 1995-ben kezdte el a Shrek fejlesztését, közvetlenül azután, hogy a stúdió megvásárolta Spielbergtől a jogokat. A filmet eredetileg motion capture segítségével akarták elkészíteni, de a gyenge teszteredmények után a stúdió a Pacific Data Images-t bízta meg a végleges számítógépes animáció elkészítésével. A Shrek más meseadaptációkat, elsősorban Disney-animációs filmeket parodizál.
#8

akció | politikai | thriller

Netflix | Telekom TVGO

Mike Banning valódi hazafi, aki mégis hazájával találja szemben magát. A biztonsági ügynököt az elnök elleni merénylet tervezésével vádolják, így nyomába ered az FBI és... több»

Utoljára látható: május 31.-én / A film a Has Fallen filmsorozat harmadik része, az Olympus Has Fallen (2013) és a London Has Fallen (2016) után. A cselekmény ismét az Egyesült Államok titkosszolgálati ügynökét, Mike Banninget (Gerard Butler) követi, aki versenyt fut az idővel, hogy tisztázza a nevét, miután Allan Trumbull, az Egyesült Államok elnöke ellen elkövetett dróntámadással vádolják. A film vegyes kritikákat kapott és globálisan 146 millió dolláros bevételt hozott. A sztori: Mike Banning titkosszolgálati ügynök kiképzésen vesz részt egy virginiai katonai létesítményben, amelynek tulajdonosa egykori Army Ranger parancsnoka, Wade Jennings, aki jelenleg a Salient Global katonai magáncég vezérigazgatója. Allan Trumbull amerikai elnök a titkosszolgálat igazgatói posztjára javasolja, hogy a nyugdíjba vonuló David Gentry igazgatót váltsa, de eltitkolja, hogy migrénben és álmatlanságban szenved, és fájdalomcsillapítót szed, hogy megbirkózzon a korábbi harci sérülésekből eredő krónikus hátfájásával. Ez nem indul jól...
#7

71 Turbó  (2013)

(26)

animáció | családi | kaland | sci-fi | sportfilm | vígjáték

Netflix

Minden álom megvalósítható, és minden ember, aki álmodik, valóra válthatja álmait, ha gyorsan cselekszik. Turbó szilárdan hisz álmai megvalósításában, és a sebesség... több»

Utoljára látható: május 15.-én / A filmet David Soren rendezte (játékfilmes rendezői debütálásában) a Darren Lemke és Robert Siegel által közösen írt forgatókönyvéből. A főszerepekben Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Peña, Snoop Dogg, Maya Rudolph, Michelle Rodriguez és Samuel L. Jackson hangjai szólalnak meg. A Los Angelesben játszódó film egy átlagos kerti csigát, Theo/Turbót (Reynolds) követi, aki az Indy 500-as verseny megnyeréséről szóló álmát kergeti, miután egy furcsa baleset következtében szupersebességet kap. A film ötlete Sorentől származik, aki a The Fast & The Furious (2001) című filmet csigákkal képzelte el. A DreamWorks Animation megvásárolta az ötletet, és több mint öt évig hagyta a polcon. A film versenyzői oldalát Sorent hatéves fiának versenyautók iránti rajongása inspirálta.
#6

78 A kaptár  (2002)

(30) (16)

akció | horror | sci-fi

Netflix

Egy óriási föld alatti genetikai üzemben halálos vírus üti fel a fejét. A Kaptárt irányító komputer, a Vörös Királynő lezárja az üzemet, nehogy kikerüljön a vírus, ennek... több»

Utoljára látható: május 31.-én / A film főszereplői Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes és Colin Salmon. Ez volt a Resident Evil filmsorozat első része, amely lazán az azonos című videojáték-sorozaton alapul. A Resident Evil és Resident Evil 2 videojátékok elemeit kölcsönözve a film az amnéziás hősnőt, Alice-t és az Umbrella Corporation kommandósokból álló csapatát követi, akik egy titkos földalatti létesítményben próbálják megfékezni a T-vírus kitörését. A film rendezésére és megírására eredetileg több írót és filmkészítőt is szerződtettek, például Alan B. McElroy-t, George A. Romero-t és Jamie Blanks-ot, de forgatókönyveiket elutasították. 2000-ben Andersont jelentették be írónak és rendezőnek. A film eredetileg a Resident Evil: Ground Zero címet viselte, de a szeptember 11-i támadások után átnevezték.
#5

71 Vaksötét 2  (2021)

(27) (3)

horror | krimi | thriller

Max | Netflix | Telekom TVGO

A Vaksötét folytatásában visszatér a megvakult katona, aki éveken keresztül rejtőzött egy elhagyatott viskóban, ahol egyedül nevelt egy tűzvészből kimentett lányt. Nyugalmuk... több»

Utoljára látható: május 31.-én / A filmet rendezői debütálásában Rodo Sayagues dirigálta, Fede Álvarezzel közösen írt forgatókönyve alapján. A film a 2016-os első rész közvetlen folytatása. A film főszerepében Stephen Lang ismét Norman Nordstrom / "A vak ember" szerepét alakítja. Az első film kritikai és kereskedelmi sikere után 2016 novemberében kezdődtek meg a tárgyalások a folytatásról, Álvarez akkoriban tért vissza a film rendezőjeként. A film világszerte 53 millió dolláros bevételt hozott, így mérsékelt sikert aratott, és vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, akik Lang alakítását dicsérték, de a forgatókönyvet kritizálták. A sztori: Nyolc évvel az első film eseményei után a vak Navy SEAL veterán Norman Nordstrom 11 éves lányával, Phoenixszel és rottweilerével, Shadow-val él egy detroiti külvárosban. De vajon nyugalomra lelnek végre?
#4

66 Halálos iram  (2009)

(14) (5)

akció | kaland | thriller

Netflix

Dom Toretto és Brian O'Conner közös ellenséggel kénytelenek szembenézni, a  túléléshez pedig meg kell bízniuk egymásban. A duó nem ismer lehetetlent a volán mögött. több»

Utoljára látható: május 31. / A Fast & Furious 4. része egy 2009-es akciófilm, amelyet Justin Lin rendezett és Chris Morgan írt. A főszerepekben ismét Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster látható. A filmben Dominic Toretto (Diesel) és Brian O'Conner FBI-ügynök (Walker) kénytelenek együtt dolgozni, hogy megbosszulják Toretto szeretőjének, Letty Ortiznak (Rodriguez) meggyilkolását, és elfogják Arturo Braga drogbárót (John Ortiz). A negyedik filmet 2007 júliusában jelentették be, és nem sokkal később megerősítették Diesel, Walker, Rodriguez és Brewster visszatérését. 2007-ben a szereplők az előző két rész egyikéből való távollétét látva úgy alakították ki a filmet, hogy a The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006) a Fast & Furious eseményein túl játszódjon, miközben elkészült és megjelent a Los Bandoleros (2009) című rövidfilm. Ez volt egyben az első film a franchise-ban, amelynek producere Diesel volt.
#3

73 Lucy  (2014)

(114) (9)

akció | sci-fi | thriller

TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Lucy véletlenül egy sötét ügyletbe keveredik, melyből csak akkor keveredhet ki élve, ha betartja a játékszabályokat. Testébe egy új drogot rejtenek, hogy ilyen módon csempéssze... több»

Utoljára látható: május 15.-én / A Lucy egy 2014-es angol nyelvű francia sci-fi akciófilm, amelyet Luc Besson írt és rendezett. A főbb szerepekben Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Choi Min-sik és Amr Waked látható. Johansson alakítja a címszereplőt, egy nőt, aki pszichokinetikus képességekre tesz szert, amikor egy pszichedelikus drogot szív fel a véráramába. A film 2014. július 25-én került a mozikba, és hatalmas kasszasiker lett, világszerte több mint 469 millió dolláros bevételt hozott, ami több mint tizenegyszerese a 40 millió dolláros költségvetésnek. Általában pozitív, de megosztott kritikai értékeléseket is kapott. Bár dicsérték a témáit, a látványt és Johansson alakítását, sok kritikus értelmetlennek találta a cselekményt, különösen azt, hogy az agy tíz százalékának mítoszára és az ebből fakadó képességekre összpontosít.  
#2

91 Volt egyszer egy Amerika  (1984)

(27) (20)

dráma | krimi

Max | Netflix

Noodles New York városának szegénynedegyében nőtt fel, de barátaival az évek során Amerika legrettegettebb gengsztereivé váltak. Négyük szoros barátsága azonban veszélybe... több»

Utoljára látható: május 14.-én / A Volt egyszer egy Amerika egy 1984-es epikus bűnügyi film, amelyet Sergio Leone olasz filmrendező írt és rendezett, a főszerepekben Robert De Niro és James Woods. A film egy olasz-amerikai vállalkozás, amely Harry Grey The Hoods című regénye alapján készült, és a legjobb barátok, David "Noodles" Aaronson és Maximilian "Max" Bercovicz életét mutatja be, akik egy csoport zsidó gettófiatal élére állnak, és zsidó gengszterként emelkednek egyre feljebb a New York-i szervezett bűnözés világában. A film a gyermekkori barátságok, a szerelem, a vágy, a kapzsiság, az árulás, a veszteség és a megromlott kapcsolatok témáit járja körül, valamint a maffiózók felemelkedését az amerikai társadalomban. Ez volt Leone utolsó filmje öt évvel későbbi halála előtt, és az első nagyjátékfilm, amelyet 13 év után rendezett. A film egyben a harmadik része Leone Volt egyszer egy nap trilógiájának. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte.
#1

75 Az erő krónikája  (2012)

(32) (6)

dráma | sci-fi | thriller

Disney+ | Netflix

Andrew (Dane DeHaan) egy videokamerával baráti társaságának minden pillanatát megörökíti, és ezzel már a többiek agyára megy. Egyik este azonban olyasmit sikerül felvennie, ami... több»

Utoljára látható: május 31-én. / A 2012-es amerikai szuperhősös thrillerfilmet Josh Trank rendezte a forgatókönyvet Max Landis írta, és mindketten közösen írták a történetet. A film három seattle-i gimnazista, a terrorizált Andrew (Dane DeHaan), unokatestvére, Matt (Alex Russell) és a népszerűbb Steve (Michael B. Jordan) történetét követi, akiket összeköt egy ismeretlen tárgytól kapott telekinetikus képesség, melyet annak megszerzése után szórakozásra használnak, bár Andrew sötétebb útra kezd lépni... A film 126,6 millió dolláros bevételt hozott a nemzetközi jegypénztáraknál, 15 millió dolláros költségvetés mellett. A film általánosságban pozitív kritikákat kapott, amelyekben dicsérték a premisszát, és a 39. Saturn-díjátadón a legjobb sci-fi film kategóriában jelölést kapott.