10 meglepő érdekesség az Annie Hall című filmről

Woody Allen-nek, a legendás rendezőnek több kultikus filmet is köszönhetünk, sőt Woody a mai napig aktív, és bár újabb filmjei kevésbé nyerik el a kritikusok tetszését – gyakran éri őt az a vád, hogy csak önmagát ismételgeti – én mégis mindig örömmel várom legújabb filmjeit, ugyanis van valami utánozhatatlanul közvetlen a filmjeiben. Humora és a szexualitáshoz való visznya mit sem változott az elmúlt évek során. Ha viszont Woody Allen, akkor biztosan szóba kerül az Annie Hall, ami sokak szerint a rendező legjobban sikerüt filmje.


Woody Allen első két Oszkár-díját az Annie Hall című filmnek köszönheti. Mind a rendezést, mind pedig a forgatókönyvet egy-egy aranyszobrocskával díjazták. A film mindösszesen négy Oszkárt zsebelt be, de azt már kevesen tudják, hogy Woody Allen nem jelent meg a díjátadón, ugyanis ki nem állhattja Hollywoodot. Ám ez mind semmi, sőt, egy igazi Woody Allen rajongónak trivialitás, lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Az eredeti tervek szerint a főhős, Alvy látomásszerű álomképeket látott volna időről időre. A tervek között szerepelt egy utazás a náci Németországba, az édenkertbe, de egy szürreláli kosárlabdmeccs is szóba került a New York Knicks és ismert filozófusok, többek között Nietzsche és Kierkegaard között.

2. Az egyik kimaradt jelentben Alvy és Annie egy gyilkosság zemtnújává válik, ezt követően a páros izgalmas nyomozásba kezdett volna. Az ötletet végül nem a kukában landolt, ez lett a Rejtélyes manhattani haláleset című film alapja, amiben Woody Allen és Diane Keaton újra egy párt alkotnak.

3. Az eredeti tervek szerint a film címe Anhedonia let volna, amely egy mentális rendellenesség. Az anhedoniában szenvedők képtelenek boldogságot érezni. A studio hamar ráébredt, hogy nehéz lesz a filmet ezzel a címmel népszerűsíteni, éppen ezért újságrókat béreltek fel, akik országszerte cikkeket jelentettek meg az anhedóniáról. “Anhedónia tombol New Yorkban,” ilyen, és más ehhez hasonló cikkek jelentek meg amerikában. A kampány mindösszesen egymillió dollárt emésztett fel, ám végül a Woody megváltoztatt a film címét.

4. Bár a legtöbb kimaradt jelenetet Woody nagyon sajnálta, az egyiktől nagy örömmel szabadult meg, olyannyira, hogy New York egyik csatornájába hajította a vonatkozó szövegkönyvet. Ebben a jelenetben Alvy Annie után epült volna szerelmet vallani.

5. Annie Hall ruháit Diane Keaton szolgáltatta, hiszen a színésznő eleve így öltözködött akkoriban. A film stylist-ja nem volt elragadtatva attól, hogy egy főszereplő nő férfi ruhákban (kalap, nyakkendő, mellény stb.) jelenik meg, de végül ő maradt alul a vitákban. Még szerencse, ugyanis a film meghatározt a hetvenes évek végének női divatát.

6. A filmben látható osztott képernyős megoldás újnak számított a korban, ám a megoldás, amit alkalmaztak még technológia előttinek számít. Abban a jelenetet, amelyben Alvy és Annie is a pszichológusához látogat, valójában egyetlen kamerávl forgatták egyszerre. A két helyszínt csupány egy vékony fallal választották el a stúdióban.

7. Az egyik jelenetben Alvy eltüsszenti a tálcáról az elkészített kokaint. Ez a jelenet a véletlen műve, Woody Allen ugyanis tényleg eltüsszentette magát a forgatás során.

8. A Truman Capote hasonmás győztesének kikiáltott járókelő valójában tényleg Truman Capote volt.

9. Az eredeti forgatókönyv szerint a film játékideje meghaladta volna a három órát. Bár több jelenetet le sem forgattak, az első vágás után még mindig ötven perccel volt hosszabb a film, mint a végleges változat. A sok kurtítás cseppet sem volt Woody ínyére.

10. A rajongók és a kritikusok elismerésének ellenére Woody Allen elégedetlen volt a filmmel, ugyanis szerinte túl sok jelenet maradt ki a műből, ami így csupán a két főszereplő szerelmi viszonyának bemutatásár korlátozódik.