53 365 nap  (2020)

Van az úgy, hogy valami annyira rossz, hogy már jó és mint ilyen, népszerűvé is válik. Valami hasonló utat járt be az elmúlt hetekben a gagyi lengyel szoftpornónak is beillő, de magát drámának nevező 365 nap is. Olyannyira, hogy immár több mint egy hete vezeti a Netflix filmes toplistáját.

A 365 nap története egy feltörekvő szicíliai gengszterről, Massimóról és egy kihűlt kapcsolatban élő szállodai értékesítőről, Lauráról szól. Laura utolsó próbát tesz, hogy megmentse szenvedélytől immár teljesen mentes kapcsolatát, ezért párjával és barátaival Szicíliába utaznak, ám ott Massimo épp őt rabolja el. A gengszter végül kerek egy éven át tartja fogságban a nőt, aki idő közben beleszeret a férfiba. Vagyis egy klasszikus Stockholm-szindróma sztoriról van szó, amit a rendező, Barbara Bialowas nem kevés erotikával igyekezett megfűszerezni.

A film összességében pont annyira gyenge, amilyennek első hallásra tűnik, ám a jelek szerint a Netflix nézői így is imádják. Vagy épp csak ismét bebizonyosodott, hogy a negatív reklám sokkal hatékonyabb a pozitívnál, és a nézők azért kíváncsiak erre a filmre, mert mindenki arról beszél, mennyire rossz.

Akár így, akár úgy, de a 365 nap rekordokat döntött június 7-i premierje óta. Néhány nap alatt feltornászta magát a Netflix filmes nézettségi toplistájának élére, ahol első körben négy napot töltött, míg Az 5 bajtárs háborús dráma le nem taszította a trónról. Ám nem sokáig tartott a film hanyatlása, ugyanis alig három nappal később már vissza is szerezte az első helyet, amit azóta sem adott át senkinek.

Ezzel a 365 nap – két részletben – immár jó tíz napja a Netflix filmes nézettségi toplistájának élén csücsül, amivel e tekintetben az örök ranglista második helyére is felmászott – csak a Spenser az igazság nyomában előtte, amely tizennyolc napig volt az élen tavasszal.