63 Mo világa  (2022)

Sokszor előfordul a Netflix sorozataival és filmjeivel, hogy bár a kritikusok imádják, a közönség valahogy nem figyel fel rájuk. Valami ilyesmi lehet a helyzet a 2022-ben debütált Mo világa című komédiával is. De ez most könnyen lehet, hogy megváltozik, ugyanis nem akármilyen elismerést kapott a sorozat.

A Mo világa egy palesztin menekültről, Mo Najjarról szól, aki az USA-ban épp az állampolgárság megszerzéséért küzd. Három nyelv és két kultúra között őrlődve kerül komikus helyzetekbe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét egy új világban.

A sorozat Mohammed Amer ötletéből született, aki a forgatókönyv megírása mellett a főszerepet is alakítja benne. Nem csoda, mivel a saját személyes tapasztalatai alapján saját maga karikatúráját alkotta meg. Már korábban is elnyerte a Gotham-díjat és a Peabody-díjat, de most olyan elismerésben részesült, amire még az alkotó sem számított.

Steven Spielberg egy személyes levélben kereste meg őt, amelyben leírta, hogy a Mo világa az egyik abszolút kedvence, egyenesen imádja a sorozatot. Erről Mohammer Amer egy interjúban mesélt, ahol elmondta, könnyeket csalt a szemébe a megkeresés. Úgy érezte, ez az elismerés igazolt minden küzdelmet, minden fájdalmat, ami a sorozat megalkotásával járt. Így már az egész megérte.

Talán ez az elismerés arra is jó lesz, hogy a kritikusok után a rajongók is felfedezzék maguknak a sorozatot. A Rotten Tomatoes oldalán jelenleg a kritikusoktól 100 százalékos mutatót tudhat magáénak, míg a rajongóktól 89 százalékost. Itt, a Mafabon egy picit keményebbek az olvasók, 63 százalékra értékelték.