A világ leghíresebb hajójának leghíresebb katasztrófája a világ egyik leghíresebb mozifilmjét eredményezte. A Titanic James Cameron karrierjének is az egyik csúcspontját jelentette. A romantikus történettel átszőtt történelmi katasztrófafilm elképesztő részletességgel és odafigyeléssel készült.

De mint minden film, ez is bőven pontatlanságokat. Véletlenül vagy szándékosan elnagyolt vagy eltúlzott jeleneteket és részleteket. A Screenrant magazin ezek közül válogatta össze az öt legnagyobbat, avagy öt olyan részletet a filmben, ami kis túlzással köszönőviszonyban sincs a valósággal. Olyan történelmileg pontatlan dolgokról van szó, amelyek cseppet sem rontották a film értékét, nem csorbítottak az élvezeti értékén. És igazából csak a történészek vagy a legszemfülesebb nézők szúrhatták ki őket.

1. Jack gyerekkori története a Wisotta tavon: Jack épp akkor találkozik Rose-zal a hajó tatjánál, amikor a nő végső elkeseredésében a vízbe akarja vetni magát. A fiú elmesél neki egy történetet, miszerint gyerekkorában az apjával gyakran járt lékhorgászni a Wisotta tóhoz, ám egyszer beszakadt alatta a jég és ő megtapasztalta mekkora fájdalmat is jelent a jéghideg vízbe esni. Ezzel győzte meg a nőt, hogy ne ugorjon. Igen ám, csakhogy az említett a Wisconsin államban található Wisotta tó a Wisotta Vízerőmű gátja miatt keletkezett 1917-ben – öt évvel a Titanic elsüllyedése után…

2. A Santa Monica mólón épült hullámvasút: Lehet, hogy Jack időutazó volt? Mert bizony nem csak a Wisotta tó nem létezett a katasztrófa idején, de a nem sokkal később emlegetett Santa Monica mólón épült hullámvasút sem. Akkor említi, amikor Rose-nak mesél a korábbi munkáiról és a helyekről, ahol megfordult. Ekkor Rose álmodozni kezd, hogy milyen lenne, ha kettesben mennének el oda, Jack pedig megígéri neki, hogy olcsó sört isznak majd és addig mennek a hullámvasúton, amíg el nem hányják magukat. A gond csak az, hogy a Santa Monica mólót ugyan 1909-ben nyitották meg a közönség előtt, de akkor még nem volt rajta semmilyen szórakoztató park, főleg nem hullámvasút. Az csak 1916-ban nyitott meg.

3. Jack frizurája: Még egy bizonyíték Jack időutazására vagy csak egyszerű pontatlanság a készítők részéről? Jack hajviselete finoman szólva sem passzolt az 1910-es évek divatjához. Akkoriban a férfiak jellemzően (társadalmi rangtól függetlenül) rövidre nyírva hordták a hajukat és még véletlenül sem hagyták, hogy a szemükbe lógjon. Jack fizimiskája sokkal inkább az 1990-es évekbe passzolt, amikor is a film készült. És mivel Leonardo DiCaprio már akkor is a nők bálványa volt, nem véletlen, hogy ebben a filmben is imádták.

4. Jack málhazsákja: a film elején látott málhazsákja sem pontos, az ugyanis jellemzően csak az 1930-as években terjedt el, 1912-ben még nem létezett ilyesmi.

5. A füstszűrős cigi: Ahogy füstszűrős cigaretta sem volt még akkoriban. Jack kis túlzással végigpöfékeli az egész utat és több jelenetben is jól látható, hogy füstszűrős cigarettát szív. Csakhogy az első kezdetleges, krepp-papírból készült füstszűrők csak az 1920-as években jelentek meg és az első ilyen cigarettát gyártó gépek is csak 1935-ben. A tömeges elterjedésre pedig az 1950-es évekig kellett várni.

Kíváncsi vagy néhány kulisszák mögötti fotóra a forgatásról? Akkor lapozd át a galériánkat odafent!

84 Titanic  (1997)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»