Minden idők egyik legjobb akció-sci-fije az 1991-es Terminátor 2. - Az ítélet napja. A franchise is itt ért fel a csúcsra és sajnos azóta, vagyis immár harminc éve csak keresi akkori önmagát. Viszont azt kevesen tudják, hogy a filmet rendező James Cameron a forgatókönyv megírásában is aktívan részt vett. Azt pedig még kevesebben, hogy a történet egy jelentős részét Sting zenéjét hallgatva, ecstasy hatása alatt találta ki.

A történet szerint a Skynet, miután sikertelenül próbálta meg likvidálni Sarah Connort, az emberi ellenállás vezetőjének anyját, újra próbálkozik, ám ekkor már egyenesen John Connort próbálja meg elpusztítani. Ehhez visszaküld az időben egy szuperfejlett mimetikus polialoidból, vagyis folyékony, formálható fémből álló terminátort, hogy végezzen vele. Ám az ellenállók elfognak egy régebbi modellt, egy T2-es terminátort, amit átprogramoznak és visszaküldik, hogy védje meg John Connort.

A sztorit ma már mindenki jól ismeri, de könnyen lehet, hogy minden egészen másképp alakult volna. Ahogy arról James Cameron egy interjúban mesélt, a gyermek John Connor ötlete valójában Stingnek köszönhető. Egy ecstasyval megpörgetett estén épp a filmhez írogatott jegyzeteket, amikor a háttérben megszólalt Sting egyik dala. Ennek egyik sorára kapta fel a fejét a rendező: „I hope the Russians love their children too”.

James Cameron elmondása szerint ekkor jött rá, hogy az emberiség pusztulását eredményező ítélet napja, avagy a nukleáris apokalipszis puszta elkerülése nem túl eredeti vagy izgalmas téma. Kell még valami a filmhez. És ekkor jött az ötlete, hogy behoz egy gyereket is a képbe: az ifjú John Connort. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem…