Vajon Gina Carano megérdemelte, ami vele történt?

A The Hollywood Reporternek (THR) adott friss interjújában a színésznő beszélt A mandalóriból való elbocsátásáról, a Disney és a Lucasfilm ellen folyó peréről, és arról, hogy tisztázni akarja a nevét. De mi is tötént Caranóval?

A nagyreményű karakter, Cara Dune és az ő szomorú sorsa

A mandalóri első két évadában való szereplés után Carano Cara Dune-ja gyorsan a rajongók kedvencévé vált, és Jon Favreau még azt is tervezte, hogy Carano egy spinoff sorozatban is szerepeljen a Disney+-on "Rangers Of The New Republic" címmel. De a színésznő online tevékenysége kisiklatta ezeket a terveket.

A Gina Carano VS Disney ügy rövid krónikája

A színésznő 2021 februárjában veszítette el Cara Dune szerepét a népszerű Disney+ sorozatban, miután több ellentmondásos közösségi média posztja miatt a Lucasfilm kirúgta őt a sorozat stábjából.

De a színésznő jelenléte a közösségi médiában folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a Disney-t. Az olyan megosztó témákról, mint a COVID-19 világjárvány, a vakcinák, a 2020-as amerikai elnökválasztás a Black Lives Matter mozgalom, a transzneműek jogai és más témákról szóló posztjai feszültséget szítottak Carano és a Lucasfilm között.

Tovább rontott a már így is kényes helyzeten, amikor Twitter-névjegyéhez hozzáadta a "boop/bop/beep" kifejezést, látszólag gúnyolódva a személyes névmások (she/he/them/they) használatán a közösségi médiában. A Disney HR-je elküldte Caranot egy médiás képzésre, de a vitatott posztok folytatódtak.

De nem ez az incidens jelentette a Disney számára a végső töréspontot Gina Carano kapcsán. Az akkor következett be, amikor a színésznő 2021. február 10-én egy olyan mémet posztolt, amely az eltérő politikai nézeteket a náci Németországban élő zsidósághoz hasonlította...

A hatás azonnali volt, sokan az Instagramon és a Twitteren a "#FireGinaCarano" hashtaggel kapmányoltak a színésznő eltávolítása mellett, amit a Disney nem sokkal később meg is tett.

Carano még mindig védi a posztot, azt állítva, hogy "Ez volt az értelme: 'ne gyűlöld a szomszédodat' [...] Mert így jutunk veszélyes helyekre. És a történelem valóban megismétli önmagát".

De Disney-nek túlságosan elege volt a színésznőből ahhoz, hogy megértő legyen: "Gina Carano jelenleg nem áll a Lucasfilm alkalmazásában, és nem tervezzük, hogy a jövőben is az lesz" - áll a stúdió közleményében - "Mindazonáltal a közösségi médiában közzétett, embereket kulturális és vallási identitásuk alapján becsmérlő posztjai visszataszítóak és elfogadhatatlanok".

Caranót az ügynöksége, az UTA és a hollywoodi ügyvédi irodája, a Ziffren Brittenham is gyorsan ejtette, ő pedig állítja, hogy elbocsátásáról sem személyesen, hanem csak közvetve, az internetről értesült...

A színésznő szemszögéből

"Csak feküdtem és sírtam és sírtam" - emlékezett vissza Carano - "Magzatpózba gömbölyödtem. Nem mintha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Hanem, igazából el sem tudtam képzelni, hogy egy ilyen borzalmas nyilatkozatot adnak ki rólam, miután velem dolgoztak."

"Boop/bop/beep? Komolyan? Ez volt a vég kezdete számomra? Egy 20 éves karrier, vér, verejték és könnyek? Soha nem kompromittáltam magam egy állásért. Soha nem kerültem [olyan] rossz helyzetbe, ahol bármi helytelent tettem volna. Tiszta és világos út vezetett oda, ahová eljutottam, és csak mentem tovább. És a "boop/bop/beep" volt káros?" - kérdi Carano.

Egy váratlan támogató

Most Carano jogtalan felmondás és diszkrimináció vádjával pert indított a vállalat ellen a kaliforniai szövetségi bíróságon, és arra kéri a Lucasfilmet, hogy vegye vissza őt Cara Dune-ként.

A színésznő jelenleg egy olyan embert tudhat maga mellett, aki vitathatatlanul van olyan erős, mint a Disney: Elon Muskot. "Szerintem elég hihetetlen, amit tesz" - mondta Carano a támogatójáról - "Rengeteg milliárdos teszi fel a vagyonát arra, hogy szigeteket vásároljon és bunkereket építsen. Elon Musk arra használja a pénzét, hogy hatalmas harcokat vívjon az igazságért." 

A Disney jelenlegi álláspontja

A Disney még nem válaszolt Carano keresetére. Erre egyébként április 9-ig van ideje a cégnek. A múlt hónapban a CNBC újságírója megkérdezte Bob Iger Disney-vezérigazgatót, hogy van-e bármilyen megjegyzése a Carano-Lucasfilm-ügyhöz, mire Iger azt válaszolta: "Nincs". Iger ezzel egyben arra is utalhatott, hogy a Disney talán nem tekinti Carano keresetét olyannak, amivel érdemes foglalkozni, legalábbis nyilvánosan. 

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A Birodalom már megbukott, az Első Rend pedig még nem alakult meg. Egy magányos pisztolyhős eközben az ismert galaxis legtávolabbi szegleteiben utazgat. több»