Ha február és farsang, akkor Cseh Filmkarnevál!

A 2020-es Cseh Filmkarnevál szervezői öt napon át várjuk a cseh filmek szerelmeseit a farsangi időszak végén a Toldi moziban, ahol megtekinthetik az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit.

A művészfilmek kedvelőinek ajánlják a tavalyi cseh Oscar-jelölt drámát, amely fekete-fehér képsoraival az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést (Festett madár). Egy fantasztikus portréfilmmel tisztelegnek a szervezők az Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman emléke előtt, aki nyolc éve az első Cseh Filmkarnevál inspirálója volt (Forman vs. Forman). Három film – bár különböző szemszögből és hangulatban – a rendszerváltás óta eltelt időszak negatív jelenségeit veszi célba. Az egyikben egy nyugdíjas tanárnő – ezt szó szerint értve – próbál rendet tenni értékvesztett világunkban (Terrorista), a másikban egy lakótelepi magányos farkas harcol vélt és valós ellenségeivel (Nemzeti sugárút). A harmadikban a magyar néző talán észre sem veszi, hogy a film nem Budapesten, hanem Prágában játszódik, hiszen a társasházi lakógyűlés összes szereplőjében a saját szomszédait véli majd felismerni (Tulajdonosok). A Filmkarnevált pedig egy olyan vígjátékkal zárjuk, amely a tavalyi évben tarolt a cseh mozikban, másfél millióan váltottak rá jegyet (Nők, ha futnak).

Itt a nagyszerű alkalom, álljunk fel a képernyők elől és éljünk át egy kellemes közösségi moziélményt!

A szóban forgó filmek előzeteseit idelent nézhetitek meg. Bővebb információ  a http://budapest.czechcentres.cz oldalán. 

#6

romantikus | vígjáték

Vera csodálatos életet élt Jindrich mellett, és teljesen elszántan teljesíti a férfi utolsó kívánságát: lefutja a maratont. A felszabadult és temperamentumos nő, aki három... több»

#5

dráma | politikai | szatíra | vígjáték

Zahrádková asszony (Tereza Voříšková) és férje (Vojta Kotek) próbálják együttes erővel megmenteni a lakóházukat, törekvésükhöz lelkesen csatlakozik a Bernášek házaspár... több»

#4

dokumentum

A Cannes-i filmfesztiválon bemutatott, cseh-francia koprodukcióban készült alkotás az egyik legismertebb, Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman összefoglaló életrajzi protréja.... több»

#3

dráma | szatíra | vígjáték

Ahol régen sűrű erdő volt, ma egy lakótelep áll. Itt él Vandam, aki a várossal, a közelmúlttal és a családja démonaival vívott örök párbajról mesél. A magányos farkas... több»

#2

66 Festett madár  (2019)

(1)

dráma | háborús

HBO Max

Egy kisgyermek a második világháború során a rokonainál talál menedéket, azonban nagynénje halála után egyedül próbál boldogulni egy kegyetlen és vad világban. Traumatikus... több»

#1

60 Terrorista  (2019)

(2)

dráma | krimi | vígjáték

Marie egy nyugdíjas tanárnő, aki úgy dönt, hogy nem akarja többé idiótának érezni magát. Amikor még a polgármester sem segít neki a helyi gonoszság felbujtója ellen, fegyvert... több»