Írhat a mesterséges intelligencia forgatókönyvet? Itt az új szabályok az írósztrájk lezárulása utánA kép forrása: Vincentas Liskauskas

Öt hónapon keresztül tartó sztrájk után a hollywoodi forgatókönyvírók új megállapodást kötöttek a stúdiókkal.

A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja hivatalosan is véget ért. Az Amerikai Írószövetség (Writers Guild of America, WGA) 146 napos küzdelem után szeptember 24-én, vasárnap végre megnyerte a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) folytatott “viadalát”, és elvi megállapodást kötött.

Ez volt leghosszabb időszak, amelyben forgatókönyvírók függesztették fel a munkájukat, és amelynek célja a munkakörülményeik javítása, a fix és reziduális fizetések (jogdíjak) növelése, különösen a streaming tartalmak esetében, valamint a mesterséges intelligencia használatának szabályozása volt.

A mai nap folyamán a Variety osztotta meg a nyilvánossággal az új megállapodás feltételeit, így ezek fényében többek között a mesterséges intelligencia nem írhat új vagy írhat át egy művet, továbbá a mesterséges intelligencia által generált tartalom a szerződés értelmében nem minősül forrásanyagnak, ami azt jelenti, hogy az AI által generált tartalom nem használható fel.

Az író dönthet úgy, hogy írás közben mesterséges intelligenciát használ, ha a stúdió beleegyezik, és feltéve, hogy az író betartja a vonatkozó vállalati irányelveket, de a vállalat nem követelheti meg az írótól, hogy írás közben mesterséges intelligencia szoftvert (például ChatGPT) használjon.

A stúdiónak tájékoztatnia kell az írót arról, hogy az író rendelkezésére bocsátott anyagok AI segítségével készültek-e, vagy tartalmaznak-e AI által generált tartalmat.

A WGA fenntartja magának a jogot annak érvényesítésére, hogy az írók anyagainak az AI képzése céljából történő felhasználását a szerződés vagy bármely más jogszabály tiltja.

Mindemellett a forgatókönyvírók jobb munkakörülmények között dolgozhatnak, arányos alapon minimális létszámot állapítottak meg. Különösen a sorozatok esetében epizódonkénti minimális írói létszám lesz érvényben, ez alól kivételt képez, ha egyetlen írót alkalmaznak egy évad összes epizódjának megírására.

Noha a forgatókönyvíró megnyerték az ügyüket, a színészek továbbra is folytatják a sztrájkot. A Deadline értesülése szerint az AMPTP és a színészek céhe a következő napokban végre újra találkozhat, hogy egy új szerződésről tárgyaljanak.