83 Avatar  (2009)

Mint arról már mi is írtunk, Kínában lassan, de kezd visszatérni az élet a rendes kerékvágásba. A koronavírus-járvány egyelőre még nem csengett le, de mindenképpen jó hír, hogy napok óta nincsenek új fertőzöttek. A mozik is apránként kezdenek újra kinyitni, de mivel az elhalasztott új filmek csak áprilisban debütálhatnak, addig korábbi sikerfilmekkel szeretnék visszacsábítani a nézőket a termekbe.

Ilyen sikerfilm lehet a Harry Potter és a bölcsek köve, a Zhan lang II és a A vándorló Föld is. Ám Kína lehet egy nagy mozis párharc végső győztesének kihirdetője is egyben. A mozik ugyanis azt tervezik, hogy minden idők két legtöbb bevételt hozó filmjét is újra műsorra tűzik.

Természetesen a 2009-es Avatarról és a 2019-es Bosszúállók: Végjátékról van szó. James Cameron bő tíz éve megmutatta, hogy igenis lehet világot hódítani a 3D-vel, más kérdés, hogy ez rajta kívül lényegében senki másnak nem sikerült. Az Avatar 2009-2010-ben nem kevesebb, mint 2,74 milliárd dollárt hozott a konyhára világszerte. Ez egy olyan filmtől, amely nem egy felépített franchise vagy sorozat újabb epizódja, megismétehetetlen(nek tűnő) teljesítmény.

A tavalyi Bosszúállók: Végjáték viszont történelmet írt, mivel 2,8 milliárd dollár bevételt generált világszerte, ezzel pedig jelenleg rekordernek is számít e téren. Igaz viszont, hogy esetében egy jó tíz éves előkészület kellett a sikerhez, a Marvel moziverzum többi alkotása nélkül ez eleve meg sem születhetett volna, vagy ha mégis, akkor sem valószínű, hogy ekkorát szólt volna.

Szóval e két film mosta újra a mozivászonra kerül, így joggal merül fel a kérdés, hogy kettejük párharcából végül ki kerül ki győztesen. Ekkora filmek esetében a 60 millió dolláros különbség aprópénznek tűnik, így könnyen lehet, hogy az Avatar vissza tudja hódítani a trónját. Erre azért is lehet talán picit nagyobb esélye a Bosszúállók: Végjátékkal szemben, mert előbbi már bő tíz éves, tehát talán jobban felcsigázza a nézőket, hogy újra moziban láthatják, mint egy tavalyi filmet, aminek az emléke még jóval élénkebb. Arról nem is beszélve, hogy 2021 végén jöhet az Avatar: A víz útja, vagyis most sokan egy kis élményfrissítésként is beülhetnek az első részre. Ezzel szemben a Marvel moziverzum első nagy sagája most zárult le, és még csak találgatni lehet, hogy az új éra képes lesz-e hasonló magasságokig eljutni.

Akárhogy is, a mozirajongók csak nyerhetnek azzal, hogy e két film újra műsorra került, és keresve se lehetne jobb alkotásokat találni arra, hogy újra mozikba csábítsák a közönséget. Így nézve pedig James Cameron valóban lehet a kínai mozik megmentője!