Kult-kedd: 10 dolog, amit nem tudtál a Trónok harcárólA kép forrása: Home Box Office (HBO)

Mi köze van Gandalf kardjának a Vastrónhoz? Hogyan kapcsolódik egy tengeri meztelen csiga Khaleesihez? Miért tiltották ki a produkciót Dubrovnikból. Mit keresett a széria sztárja a 90-es évek popformációjában, és vajon hogy kerül a DJ-pult mögé Hodor? Kult-rovatunkban ezúttal a Trónok harca érdekességei kerülnek terítékre.

Tegnap debütált a magyar HBO műsorán a csatorna sikerszériájának ötödik évadának első része. Ennek kapcsán kult-rovatunkban rendhagyó módon ezúttal az első évadot követően azonnal kultikus státuszra szert tevő széria, a Trónok harca legmeglepőbb érdekességeiből készítettünk egy összeállítást.

 

1. Gandalf kardja

Ian McKellen Gandalf

A Gyűrűk ura Gandalfjának kardja egyike a Vastrónban levő kardoknak.

 

2. Hodor és a DJ pult

Hodor Kristian Nairn

Kristian Nairn 70 féleképpen mondta ki eddig a Hodor szócskát, mely egyben karakterének neve is. Nem mellesleg a színész szabadidejében a DJ pult mögül szórakoztatja a közönséget.

 

3. Cersei meztelenkedése

 Lena Headey Trónok harca

A horvátországi Dubrovnikból kitiltották a produkciót Cersei kültéri meztelen jelenete miatt. Ennek ellenére a város valóságos turistaparadicsommá vált, ugyanis a Királyvárban játszódó jeleneteket az előző évadok során itt forgatták.

 

4. Bronn, a popsztár

Jerome Flynn Trónok harca

A Tyrion Lannister jobb kezét, Bronnt játszó színész , Jerome Flynn a Robson and Jerome nevű popduóban csillogtatta meg képességeit a '90-es években.

 

5. Fogadj örökbe óriásfarkast

Trónok harca farkas

Az Amerikai-Elzászi Óriásfarkas Tenyésztők Egyesülete (American Alsatian Breeders Association Dire Wolf) speciális örökbe fogadási programot indított. Egy ilyen farkas ára 3000 amerikai dollár.

 

6. Khaleesi, a meztelen csiga

Khaleesi Emilia Clarke Trónok harca

A kutatók egy közelmúltban felfedezett tengeri meztelencsigát Tritonia khaleesi-nek neveztek el, mivel az állat Daenerys oldalt fonott hajviseletére emlékeztette őket.

 

7. Joffrey, a gyűlölt

Jack Gleeson Joffrey Trónok harca

Miután a széria adásba került, a Joffrey-t alakító Jack Gleeson egy levelet kapott George R. R. Martintól, melyben ez állt:"Gratulálok, mindenki gyűlöl!".

 

8. Aemon Targaryen

Peter Vaughan Aemon Targaryen Trónok harca

Aemon Targaryent alakító Peter Vaughan a valóságban is vak.

 

9. Főszerep nélkül

Peter Dinklage Trónok harca

Egyetlen olyan karakter sincs a sorozatban, aki minden részben feltűnt volna.

10. A leggyakoribb keresztnevek

Arya Stark Trónok harcaAz Arya és a Khaleesi a legnagyobb ütemben terjedő keresztnevek az Egyesült Államokban.