Tavaly ősszel debütált a hazai mozikban a Koltai Lajos rendezésében készült Semmelweis, amely rövid időn belül az elmúlt év egyik legsikeresebb magyar produkciójává vált.

Erre a sikerre nem mellékesen az egyik legnagyobb presztízsű amerikai filmes magazin, a Variety is felfigyelt, amely februárban egy cikket is lehozott arról, hogy a Semmelweis több mint 280 ezer nézőt vonzott a mozikba, a bevétel pedig több mint 1,7 millió dollárra, azaz 617 millió forintra tehető.

Aki pedig lemaradt volna a mozikban, az rövidesen odahaza is bepótolhatja, hiszen Koltai rendezése április harmadikán érkezik a Netflixre. A film cselekménye Semmelweis Ignác harcát mutatja be, amint fiatal tanársegédként igyekszik megoldást találni a fiatal, várandós anyák elhalálozására. A férfi elkötelezetten kutatja a gyermekágyi láz kiváltó okait, mindemellett azonban idősebb, szkeptikus pályatársaival is fel kell vennie a küzdelmet, hogy bebizonyítsa az igazát.

A film főszerepében Vecsei H. Miklós és Nagy Katica láthatók, további szerepben pedig érkezik Patkós Márton, Simon Kornél, Elek Ferenc, Gálffi László és Kovács Lajos.

76 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»