63 Sóhajok  (2018)

Hamarosan a mozikban Luca Guadagnino filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Már csak hetek kérdése, és a mozikban a világszerte milliók által várt Sóhajok, mely minden bizonnyal nálunk is komoly sikerekre számíthat. A film rendezői székét Luca Guadagnino foglalhatta el (Szólíts a neveden, Vakító napfényben), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton, Dakota Johnson, Sylvie Testud, Mia Goth, Jessica Harper és Caven Ingrid. A forgatókönyvet Dario Argento, David Kajganich és Daria Nicolodi szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A 82 éves Dr. Jozef Klemperer szerepét Tilda Swinton alakítja, akit naponta 4 órán át sminkeltek, sőt, a színésznő arra is megkérte Mark Coulier maszkmestert, hogy készítsen számára egy műpéniszt (aminek a film szempontjából gyakorlatilag semmi szerepe nem volt), hogy még inkább férfinek érezhesse magát.
  • A film forgatása 2016. október 31-én kezdődött meg Varese-ben, Olaszországban, és 217. márciusában ért véget Berlinben. Akárcsak az 1977-es eredetit, a 2018-as remake-et is 35 mm-es filmre vették fel.
  • Az 1977-es Sóhajok remake-jének terve 2008-ban merült fel először. A direktori széket David Green Gordon foglalta volna el, a forgatókönyv is elkészült, és a főbb szerepekre is leszerződtek a színészek, köztük Isabelle Huppert, Janet McTeer és Isabelle Fuhrman. Azonban Green és a stúdió nem tudott megegyezni a költségvetésről, így a fiókba került a filmterv. Hét évvel később, a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon az A Bigger Splash című filmjének premierje kapcsán adott interjújában Luca Guadagnino bejelentette, hogy elkészíti a Sóhajokat.
  • Dakota Johnson egy interjúban elmondta, hogy bár nagyon élvezte a forgatást, alaposan megviselték őt a munkálatok. "Annyira felkavart, hogy kénytelen voltam elmennie egy terapeutához. Egy elhagyatott hotelben forgattunk egy hegy tetején. 30 telefonpózna volt a tetőn, az elektromosság valósággal pulzált az épületben, ha hozzáértem valakihez, mindig éreztem az apró áramütést. Iszonyú hideg volt" - árulta el.
  • A film zenéjét a Radiohead énekese, Thom Yorke szerezte. Ez a zenész pályafutásának első ilyen jellegű munkája.
  • A 2018-as, Las Vegasban megrendezett CinemaConon levetítettek egy jelenetet a filmből a rendezvény látogatóinak, akiket sokkolt a látvány. Többen rosszullétre hivatkozva hagyták el a vetítőtermet.
  • A Sóhajok világpremierje 2018. szeptember 1-én volt a 75. Velencei Filmfesztiválon.
  • Bár a film megosztotta a közönséget, a kritikai fogadtatása alapvetően pozitív volt. A RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon jelenleg 75 százalékon áll (2018. október). Robbie Collin, a The Telegraph újságírója a maximális, 5 csillaggal értékelte a Sóhajokat, mely szerinte felülmúlja az 1977-es eredetit.
  • Luca Guadagnino a Deadline-nak adott interjújában elmondta, hogy ha a film sikeresen szerepel a mozikban, örömmel elkészítené a folytatást, mely Madame Blanc és Helena Markos múltjára valamint Susie Bannion jövőjére fókuszálna.
  • A film amerikai forgalmazóját, az Amazont beperelte a kubai szobrász, festő és performansz művész, Ana Mendieta, mivel a Sóhajok beharangozó előzetesében két képét is engedély nélkül használták fel. A film hivatalos, bővített előzeteséből végül kikerültek a kifogásolt anyagok.

Hazai premierdátum: 2018.11.08.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: