Több, mint harminc éves a Terminátor 2. - Az ítélet napja, amely a rajongók szerint a teljes franchise valaha készült legjobb epizódja volt. James Cameron a rá jellemző alapossággal és részletességgel mesélte el John Connor és a jövőből érkezett halálosztó robot történetét, amely az egész emberiség sorsára hatással volt.

A film rengeteg olyan apró részlettel bír, amelyek felett nem nehéz elsőre átsiklani. De ha az ember jobban odafigyel és kiszúrja ezeket, csak még tovább nő a film egyébként is piszok erős színvonala. Hogy ne nektek kelljen árgus szemekkel vizsgálni minden egyes képkockát, most mutatunk tízet ezekből az apró részletekből. Vannak köztük mókás bakik és valóban érdekes apróságok is.

1. Amikor a T-1000 a szanatóriumban üldözi Sarah-t, John és a T-800-ast, azok lifttel próbálnak meg elmenekülni. Ám a T-1000 utoléri őket és kinyitja az ajtót, de a T-800 ekkor közvetlen közelről fejbe lövi puskával. Itt egy pillanatra lehet látni, hogy a bábu feje már azelőtt is ketté van nyílva hátul, hogy elsülne a puska.

2. Szintén a szanatóriumban történik, hogy a T-1000 felveszi egy őr alakját, aztán végez az igazi őrrel úgy, hogy átszúrja a szemét és az agyát. Sokakban felmerült, hogy az őr miért nem üvölt fel, de van rá logikusnak tűnő félig rajongói, félig hivatalos magyarázat. A T-1000 pontosan tudta, mit csinál, és úgy szúrta át áldozata agyát, hogy a hangképzésért felelős központot is roncsolja, így szerencsétlen akkor sem tudott volna üvölteni, ha akar.

3. Nektek is feltűnt, hogy a két terminátor az egész filmben egyetlen szót sem szól egymáshoz? Persze ez nem teljesen igaz, mert kétszer is beszélnek egymással. Először, amikor telefonon a T-800 John Connornak adja ki magát, később pedig akkor, amikor a jéggé fagyott T-1000-es szétlövi (a híres Hasta la vista, baby jelenet). De egyébként tényleg nincs duma köztük.

4. És az feltűnt, hogy a T-1000 szinte az egész filmben egyetlen egyszer sem pislog? Logikus, hiszen egy folyékony fémből álló gyilkológépnek nincs szüksége pislogásra, és egyetlen pillanatra sem veszítheti szem elől áldozatát. Robert Patrick egyébként rengeteget edzette magát erre.

5. Nagyon nehéz kiszúrni, de zseniális apró utalás! A jelenetben, amikor a T-1000 helikopterrel üldözi a sztrádán a célpontjait, egy pillanatra lehet látni, hogy újratölti a géppisztolyát. Ha itt nagyon figyelsz, láthatod, hogy ekkor három keze is van: kettővel a géppisztolyt tölti újra, a harmadikkal a helikoptert vezeti!

6. A harmadik pontban már említettük a jelenetet, amikor a T-1000 jéggé fagy, majd darabokra robban egy lövéstől. Nos, itt van egy érdekes apróság. Később láthatjuk, hogy a darabok újra folyékonnyá válnak, majd az apró fémcseppek egyre nagyobb tócsákká állnak össze és végül újra megformálják a T-1000-est. Azt hihetnénk, hogy ez CGI, de nem! Valójában higanyt láthatunk, amit egy nagyon erős hősugárzóval terelgettek, valamint a felvétel lejátszásának megfordításával manipulálták a látványt.

7. Ahogy a T-1000 nem pislog a filmben, mert nincs rá szüksége, ugyanúgy nem is izzad. A film elején például futva üldözi John Connort, ami elég izzasztó lenne egy igazi embernek. De ha ez nem is, akkor a nagy finálé az olvasztóüzemben, az biztosan. Ehhez képest a T-1000 itt is végig csontszáraz marad. És, hogy miként oldották ezt meg? Valójában a kohóban nem üzemeltek a kemencék, csak ügyes fény-játékkal keltették azt a hatást, mintha a szereplők körül izzana a fém. Mivel a kohóban a forgatáson nagyon hideg volt, Linda Hamiltont és Edward Furlongot be is kellett fújni sprayvel, hogy úgy tűnjön, mintha ömlene róluk a víz.

8. Robert Patrick rengeteget dolgozott a T-1000 mozgásán. A fejmozgását például sasoktól leste el, a teste mozgását pedig a cápák mozgékonysága ihlette. Azt a hatást akarták elérni, hogy a T-1000-en érezhető legyen, hogy nem ember, de ne legyen olyan robotosan darabos, mint a T-800.

9. Sajnos a filmből sok olyan jelenetet kivágtak, amelyek megmagyaráznak bizonyos kérdéses részleteket. Ilyen az is, hogy miért volt könnyebb legyőzni a T-1000-est egy kohóban. Egy jelenetből ugyanis kiderül, hogy a sok alakváltás és halmazállapotváltás idővel hibákat eredményezett a terminátor szerkezetében. Egyre nehezebben kontrollálta a saját testét, volt, hogy a testrészei színe megragadtak a lemásolt környezet színében. Ezért nem tudott a gránát robbanásából sem gyorsan regenerálódni, mert addigra már nagyon nehezen tartotta egyben a testét.

10. A T-1000-nek vannak érzései! Ezeket tuti, hogy elsőre nem szúrtad ki, pedig valósággal beleüvöltenek az arcodba. Jó példa erre, amikor a folyékony nitrogén jéggé fagyasztja. Itt először a két lába törik le, amit ugyan még fapofával konstatál, ám amikor már az egyik karja is letörik, látható az arcán a döbbenet. Később, amikor a kohóban jelentkeznek az integritási hibák, ismét látható az arcán a döbbenet. De a leginkább a finálénál jönnek ki az érzései. Amikor gránátot lőnek a testébe, egy pillanatra valódi halálfélelem tükröződik az arcán, majd amikor elpusztul az olvadt fémben, még halálsikoly is elhagyja a száját.

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»