Zelenszkij érzelmes beszédével kezdődött a Cannes-i Filmfesztivál

Mint ismert, továbbra is dúl a háború Ukrajnában és továbbra sem lehet tudni, hogy mikor és miként érhet véget a konfliktus. Amellett, hogy a világ nagy része mélységesen elítéli az orosz agressziót, az élet is csordogál tovább a maga medrében, amely a járvány miatta több évig tartó bezártság után ismét nyilvános és tömegeket megmozgató rendezvényeket is jelent. Az egyik ilyen a Cannes-i Filmfesztivál, amelynek nyitónapján Volodimir Zelenszkij is szólt a tömegekhez.

Az ukrán elnök természetesen csak videós formában volt „jelen” az eseményen, hiszen jelenleg is hazájában dolgozik annak megvédésén. De kihasználva az alkalmat, ismét szólt nem csak a fesztiválon résztvevő tömegekhez, de rajtuk keresztül az egész világhoz is.

Beszédében elmondta, hogy tovább harcolnak a szabadságukért. Biztos benne, hogy a diktátor – itt egyértelműen Putyin orosz elnökre célzott – veszíteni fog, ők pedig megnyerik ezt a háborút. Majd arról beszélt, hogy nap mint nap emberek százai halnak meg és a mozi egyszerűen nem maradhat néma ebben a témában. Hozzátette, hogy a mozinak és a filmipar felelőssége a demokrácia és a szabadság értékeinek népszerűsítése.

Beszédében arra is kitért, hogy a világnak szüksége van egy új Chaplinre. Ezzel Charles Chaplin 1940-es A diktátor című filmjére, amelyben Hitlert figurázta ki, ezzel is üzenve az emberiségnek, hogy a mozi nem néma.

A Cannes-i Filmfesztivál már hónapokkal ezelőtt belekeveredett az ukrán-orosz konfliktusba, amikor a szervezők előre jelezték, hogy kitiltanak minden az orosz kormányhoz kötődő alkotót és személyt a fesztiválról. Emellett a bemutatásra kerülő alkotások között ott szerepel a konfliktust bemutató The Natural History of Destruction című dokumentumfilm az ukrán Sergei Loznitsa rendezésében. Valamint levetítik a litván rendező, Mantas Kvedaravičius Mariupolban forgatott utolsó filmjét is, amelynek forgatásán őt is lelőtték.