2022.09.26 17:53 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Vagány dolog a trollok élete.

Egy igazi, hamisítatlan stop-motion, amit akár maga Tim Burton is rendezhetett volna, de nem így van.

Anthony Stacchi, és Graham Annable munkáját élvezhetjük a filmvásznon, egészen 97 percen keresztül.

Vagány dolog a trollok élete.

De miről is van szó tulajdonképpen?

Íme!

A marketing sokszor rendesen becsapja az embereket, ugyanis Graham Annable és Anthony Stacchi első ( és zseniális ) rendezéséről van szó. Eddigi munkáik szinte csak animációk és a vizuális effektek világában zajlottak. Ezért a plakáton is olvasható, a Coraline és ParaNorman alkotóitól felirat kissé becsapós, de a filmre így sem lehet panasz.

A történet szerint amikor az érdekes nevű Sajthida városára leszáll az éj, akkor csatornáiból előbújnak a Doboztrollok, akik kacatokat guberálva építik lelkesen találmányaikat földalatti, és apró kis barlangjaikban.

Egészen addig, míg egy éjjel egyikük el nem rabolja a Haraszt babát. Ezt követően megkezdődik az izgalmas üldözésük Suvasz vezényletével, aki többnyire ennek a tettnek egyetlen ( hiteles? ) szemtanúja és híresztelője.

Gondolom itt a kedves olvasó, már a végkimenetelét is megjósolta a filmnek, ám mielőtt mélységes búcsút vennénk a bábok folyamatos fényképezéséből létrejött filmnek, arra kérem mégis, adjunk neki még egy esélyt. Ugyanis komoly témákat vonultat fel, ha lecsupaszítjuk a filmet, akkor kapunk egy koholt vádakra épített üldöztetést, egy görbe társadalmi tükörrel nyakon öntve, amit végül nem kifejezetten boncolgatva a család és barátság fontosságával próbál lezárni.

Alan Snow azonos főcímmel készült könyvtrilógiájának kohéziója, amit ez a két úriember mozivászonra álmodott, nem elégedett meg az egyszerű és kissé klisés rajzfilmes szlogenekkel. Ha így lett volna, akkor kapunk ismét, egy Maugli, vagy Tarzan történetet.

Igaz ez a merész továbbgondolás a karakterekre is. Archibald Suvasz, aki saját testi épségét figyelmen kívül hagyva akar a felső osztálybeli( és szinte álombéli ) fehér kalaposok közé tartozni, több érdekes személyiséget is magára öltve a céljaiért. Lord Camen-Bert, csak történetileg ellenpólusa, hiszen ugyanannyira sznobizmusának és sajtfüggőségének őrült megszállottja, hogy mindenét ezen értékek mögé utasít egészen a film végéig. Ahogy kislánya, Winnie Portley-Rind is nehezen kategorizálható, akit szeretnék apja "majdnem kedves"szavaival jellemezni: „Én morbid kis angyalom”.

Látványvilág szempontjából még mindig támogatom a stop-motion technikát, főleg ha viktoriánus és steampunk környezetbe van helyezve.

A rendező páros tehát, mert próbált és akart más lenni, ahogy már elődeik is a Shrekkel (Andrew Adamson, Vicky Jenson), és összességében a film, ahogy a Doboztrollok lakóhelye is, kissé sötét, egy picit kaotikus, kicsit szürreális, és gótikus és kellemetlen, de azért nagyon-nagyon szerethető.

Kortól-nemtől függetlenül ajánlott mű!

Kedvenc fotelem most is maximális kényelemmel látott el!

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

A Doboztrollok története Sajthidán játszódik, egy Viktória korabeli városban, ahol minden az előkelőség körül forog, és a lakók a büdös sajtok megszállottjai. A takaros... több»

2