2024.05.10 22:49 Pisti801227 Olvasottság: <100x
0

Emlékezz a Titánokra!

Mióta a filmkészítés kezdett ipari méreteket ölteni, a kirakat mögött adrenalinfüggők egy csoportja fontos szerepet játszott abban, hogy a sztárok rivaldafényben sütkérezhessenek. Ezek az emberek tényleg mindent elkövettek már a kezdetektől annak érdekében, hogy a nyugdíjközpontnak ne kelljen sokat pepecselni az ügyeikkel azalatt a pár év alatt, amit a kósza és szeszélyes sors engedélyezett számukra, bár tény, ami tény, az egészségbiztosítók egyes munkatársai biztos álmatlanul töltötték éjszakáikat, nemegyszer arra riadva legszebb álmaikból, hogy egyes ügyfelek adatai immár kitörölhetetlenül az agyukba vésődtek. Ezek a fenegyerekek azok, akiknek évtizedekig le kellett nyelni azt, hogy a nevük jó esetben sikerfilmek stáblistájának egy eldugott részén jelenik meg, a CGI megjelenésével pedig azt, hogy kevesebb munkájuk akad, mert vagy sóherek csinálnak akciójeleneteket egy szoftver alkalmazásával, vagy pedig jó esetben behívják őket, megcsinálják a jelenetet, aztán számítógépes utómunka jeligével belenyúlnak abba, amit ők csináltak meg, ami borítja a realisztikusságot, így a munkájuk sem úgy néz ki, ahogy kellene hogy kinézzen. Persze az évtizedek alatt voltak kísérletek, hogy felhívják A kaszkadőrök munkájára is a publikum figyelmét (elég Burt Reynolds Hooperjére gondolni kapásból), de manapság inkább olyan filmek révén merül fel ennek a szakmának egyáltalán a létezése, amelyeknek a rendezője volt kaszkadőr.

Illetve a Taurus-díjátadó, amit hol közvetítenek, hol nem. Ezt a hiányt vitatott pótolni Ryan Gosling és Emily Blunt filmje, ami amolyan akcióvígjáték, romantikus szálakkal, mint volt régen például a Palimadár. A készítők persze nem saját kútfőből dolgoztak, egy általam nem látott, csak hallás alapján ismert sorozatba kapaszkodtak bele, és ha nem is tökéletesen, de azért nekem tetsző filmet hoztak tető alá, ami ha nem is váltja meg a világot, urambocsá', nem is robbant kasszát, de a küldetést teljesíti, minden hibája ellenére élvezhető. Gosling egy rutinos kaszkadőr szerepében kénytelen elvállalni egy eltűnt A kategóriás akciósztár előkerítését, miközben egy régi kapcsolatát próbálja felmelegíteni volt barátnőjével, aki történetesen közvetett munkaadója, a film producerének köszönhetően.

Emlékezz a Titánokra!

Ahogy ez egy ilyen film esetében el is várható, nem megy könnyen, így a már általam említett emberek munkájának gyümölcse szépen érik be a jó látványvilág és a többségében jó zenék (Kiss, AC/DC stb.) körítése miatt. Még szerethető kutya is van, unikornisról nem is beszélve. Akad egy-két jó poén, egy jelenet erejéig Gosling hozza a Rendes fickókban látott formáját is (fürdőkádas jelenet), ha nem is annyira tökös, mint anno Burt Reynolds volt fénykorában, ha már korábban említettem, de bizony nem kell neki sem szégyenkezni, sem star power, sem szimpatikusság terén. Jópofa kikacsintásokat is kaphatott a néző, mert hát amikor osztott képernyőn beszélnek az osztott képernyő fontosságáról, ha nem is hat az újdonság erejével, mióta Mia Wallace egy téglalapot rajzolt a képernyőre, de jó húzás most is. Eddig úgy tűnik, hogy minden szép és jó, amit egy számomra váratlan cameo még csak megerősítene, de bizony vannak itt is gyenge pontok. A legkomolyabb, hogy szerintem Blunt is, Gosling is külön-külön jó színészek más filmekben, de itt együtt nem hozzák a kémiát, ami egy romantikus elemeket tartalmazó filmbe kellene. Még haveroknak elhinném őket, de szerelmeseknek nem. Ráadásul azt kell hogy mondjam, hogy a hozzám közelebb álló Emily Blunt volt az, akin elcsúszott szerintem ez a dolog, hiába nem tehetségtelen színésznőről beszélünk, a vígjáték mint műfaj, már amennyire én meg tudom ítélni, távol áll tőle. Elég megnézni, milyen szerepekben volt igazán jó, a műfajilag leginkább hasonlító Az ördög Pradát viselben sem komika szerepe volt, és ott is csak mellékszereplő. Neki a könnyű műfaj nem fekszik, pláne nem főszerepben, ami nem szégyen, Delonnak is beletört anno a bicskája a vígjátékokba, példának okáért. Aztán van egy telefonos jelenet a filmben, amibe nem megyek bele, de azt viszont a legócskább ZS kategóriás filmben is tudják, hogy ha tudod, ki a rossz arc, és telefon van nálad, akkor azt csiripeld el a vonal túlsó oldalán lévő hallgatónak. Ott konkrétan fájt, hogy ennyire hülyére vagyok véve mint néző. Ezek ellenére én bátran ajánlom a filmet azoknak, akik nem sznobok, csak ki akarják szellőztetni kicsit a fejüket.

akció | dráma | vígjáték

Colt Seavers (Ryan Gosling) egy kaszkadőr a balesete után új esélyt kap, amikor visszahívják egy filmes projekthez. Itt találkozik egy korábbi munkatársával (Aaron Taylor-Johnson),... több»

0