2021.07.09 22:22 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 128x
3

Folyik a vér a Blue Ribbon Laundrynál

Aki a Marvel univerzumon nőtt fel, és hisz a Godzillában, Vasemberben, Pókemberben, Macskanőben és a kocsivá változó robotokban, ahhoz nem nagyon szólnék, na és a többi "valódi" és "létező " szuperhősben, annak ez a film semmit sem mond.

Volt egy bácsi, aki egyszer rendezett egy nagyon jó kis filmet, igaz, nem varázsoltak, meg repültek benne, sőt senkinek nem volt szuper képessége, csak egy csúnya, álarcos bácsinak egy eléggé füstölős láncfűrésze. Na ez a film volt a Texasi láncfűrészes mészárlás, amit 1974-ben készítettek. Na ez a bácsi rendezte (többek között) ezt a Stephen King adaptációt, A mángorló címűt. Amit többen persze szerintem nem is láttak, de lehúzzák... Mert ma a "trendi" az, mikor egy zöld függöny előtt baromkodunk napokig, majd egy szemüveges srác egy méregdrága számítógépen összerak, kitöröl, kiretusál, kijavít, hopp, és kész a film. Na itt minden valódi.

Folyik a vér a Blue Ribbon Laundrynál

Englund papa zseniálisan ki van maszkírozva, szinte felismerhetetlen. A sztori azért King novellájában jobban mutat, de itt sem rossz, és azt is tegyük hozzá, hogy a szokásos pénztelenség itt is uralkodó, mint szinte minden adaptációjában. Nagyon ütős maga A mángorló gép, és a helyszín is elég félelmetesre sikerült. Hunton nyomozó (Ted Levine) is nagyot alakít, de azért a Gartley szerepében kifejezetten ficánkoló Robert Englund az, aki a hátán viszi a filmet.

Alapvetően nagyon alulértékelt mozi, pedig összetehetnénk a kezünket, ha a felvevőgép mögött ma is lenne egy Tobe Hooper. A színészek nagy része amatőr, de azért lelkesen tették a dolgukat, és a picinyke digitális effektek és hatások nem lettek a legütősebbek. Talán ha egy divatosabb rendező ül Tobe székében, és ismertebb színészek vannak a főbb szerepekben, lehet, hogy az IMDb is jobbra értékeli a mozit. Ami nekem kissé negatívum, hogy Englund néha-néha túlzásba viszi a szerepet, és kissé ripacs.

Mindenesetre nemrég ismét leporoltam ezt a klasszikust (nekem és sokaknak az), és újra megnéztem. Most sem csalódtam benne. Felfedezni vélem még a filmen is King mester zsenialitását, gondolkozásmódját és a történet sokszínűségét. Aki kritizálja, üljön le egy kihegyezett ceruzával egy üres rajzlap elé, és hajrá! Hátha nem csak pont, pont, vesszőcske jön ki belőle. Nekem már csak egy dolgom maradt... R.I.P. Hooper mester, és respect King mester. A károgóknak meg marad még egy-két digitális "szuperprodukció".

horror | misztikus

John Hutton egy mosodai balesethez száll ki. Az egyik alkalmazott a nagy mángorló áldozata lett. A tulajdonos azonban nem akarja a rossz gépet lecserélni, pedig már őt is... több»

3