2023.07.14 22:05 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Lamberto Bava és Dario Argento közös horror mozija.

Ó, hát igen!

Azok a csodálatos nyolcvanas évek, és azok az ikonikus filmek! Egyszerűen kikerülhetetlenek, és felejthetetlenek. Varázsuk, bájuk és valami megfoghatatlan, óriási "lelkük" volt. Igen, még az italo horror moziknak is!

Lamberto Bava és Dario Argento közös horror mozija.

A mára már kult-klasszikussá érett mozi alatti kísérőzenéket például a kor olyan kiváló metal és rock zenekarai és előadói szolgáltatták, mint a Mötley Crue, Billy Idol, a germán Accept vagy a brit Saxon, szóval ha még nem láttad, akkor mindenképpen érdemes megnézni, hiszen eközben a lábad önkéntelenül is verni fogja a taktust!

A film rövid története:

Tényleg jól indul a film...

Cheryl ( Natasha Hovey ) egy fura fém-álarcos fazontól ingyen jegyeket kap a helyi Metropol moziban vetített éppen aktuális filmre, amit barátnőjével, Hannah-val ( Fiore Argento ) örömmel fel is használnak, hiszen iskola helyett ez a tökéletes szórakozás ugyebár!

Rajtuk kívül még rengeteg másik néző várja izgalommal a filmet, ami egy klasszikus történetű horror, itt néhány fiatal egy templom sírjai között bóklászik, amikor az egyiket (egy Nostradamus nevű halottét) ügyesen felnyitva egy ősi, groteszk maszkot találnak benne, majd az egyik srác ezt felvéve pillanatok alatt bekattan, és elkezd mindenkit módszeresen megölni.

Ám, ahogy a filmben, úgy a valóságban (mármint filmünkben) is gyorsan átalakul az egyik látogató, aki az előtérben kiállított démoni maszkot poénból, ám ténylegesen mit sem sejtve felvette, előbb zölden kezd habzani, majd egy szörnnyé/démonná változva irtani kezdi a békés kis közönséget.

Elkezdődik egy fejvesztett menekülés, persze minden ajtó zárva, így hőseink kénytelenek elbarikádozni magukat.

Majd rövid tanakodás után a film azonnali leállítása mellett döntenek, mert azt vélik minden baj kiindulásának, de a vetítőfülkébe érve aztán rácsodálkoznak, ugyanis magától pereg a film.

Gyorsan leállítják, mire a vak fickó elmondja a többieknek, hogy valójában maga a hely az elátkozott.

Habár egy ízig-vérig italo/euro/horror produkcióról van szó, azért valahol mégis kissé nemzetközi, főszereplő hölgyeményünk a film elején egy Bartók Béla zenei könyvet szorongat kezében a metrón, az utcai feliratok és táblák alapján Németországban forgattak, (megsúgom: Berlinben) a narkós punkok extreme close-up (szuperközeli) képeken (egyfajta hillbilly, amcsi életérzésként) dobozos Coca-Colát vedelnek, a zene pedig német, brit és amerikai!

"Már bocsánat, ha néha stábtagokat és színészeket is leírom név szerint, hogy a nevük egyel több helyen is fent maradjon!"

Lehet, hogy a mai szemmel már a maszkok és a trükkök többsége nem üt, a mostani nézők lehet, hogy már csak mosolyognak, de az akkori kornak megfelelően teljesen korrektnek mondhatóak, és számomra a mai napig roppant szórakoztatóak! Angelo Mattei és Danilo Bollettini pedig a zsenijei a szakmának!

Zseniális halál például a csókolózó pár kötéllel való egybefojtása, de akad itt éppen egy kis fejbőr letépés vagy az italo/horrorban elmaradhatatlan "klasszikus" szemkinyomás.

Karddal irtani a Démonokat, pucér mellekről zsilett pengével kábítószert felszippantani. Mai szemmel már-már felfoghatatlan dolgok!

A Démonok egy 1985-ös igazi klasszikus horror mozi!

Lamberto Bava a Tenebre (1982) alkotója készülhetett már fejben a második epizódra!

Az IMDB-n 25 ezer véleményből 6,6/10, én magam 80%-ra és öt csillagra értékelném a filmet!

81 Démonok  (1985)

horror

Egy elszigetelt moziba egy különleges filmvetítésre hívnak meg az élet különböző területeiről jövő embereket, azonban a filmet sokan undorral fogadják, mivel egy... több»

1