2020.10.02 15:03 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Amennyi csak beléd fér

Eme film forgatókönyvírója és egyben rendezője Larry Cohen (1936–2019) volt, akitől már láttam pár filmet (It's Alive trilógia, amit sokan csak a Kannibálbébik támadásaként ismernek, vagy az 1990-ben készített Szirénázó halál című film), és mindig megcsodáltam azt a képességét, hogy milyen jól tudott (főleg a fentebb felsorolt filmjeiben) egyfajta társadalomkritikát is megformálni. Nos nincs ez másként ennél a filmjénél sem, csak sajnos itt kimaradt egy igencsak fontosnak mondható tényező, méghozzá maga a horrorszál.

Merthogy a The Stuffra sok mindent mondhatunk, de azt, hogy horror, nem igazán. Pedig lehetett volna az is, méghozzá egy egész jó kis horror, ha akartak volna ezzel itt foglalkozni, de sajnos nem. Helyette viszont igencsak erőteljesen ábrázolják a gazdaságilag maximálisan kizsákmányolt élelmiszeripart és a megetettet birkaként viselkedő társadalmat, és mindehhez még néha megüt egyfajta szatirikus hangvételt is a film, amit humornak szánnak benne, de szerintem egyáltalán nem volt mindez működőképes formába ágyazva.

Amennyi csak beléd fér

Szóval csalódott vagyok, hisz egyáltalán nem azt kaptam, ami a film tartalmából lejönne elsőre egy horror besorolású filmnél. Nem azt mondom, hogy egy horrorfilmben nincs helye társadalomkritikának, hisz már George A. Romero (1940–2017), a legendás zombifilmek rendezője is bemutatta, hogy igenis lehet jó horrorisztikus elegyet gyúrni e témában, csak meg kell találni a társadalomkritika és a horror közt az egyensúlyt. Amit Romero szinte mindig tökéletesen megtalált, az itt nincs meg.

Már ahogyan a film történetét elindítják, kerekedett a szemem, hisz annyira légből kapott az egész. Az első ütését már szinte az első egy-két percben bevitte, és még felocsúdni sem volt időm, máris tovább folytatta a történet a mélyrepülést. Elképesztő ostobaságokban bővelkedő, hosszú percek következtek, amit csak próbáltam követni és felvenni az iramukat (hol kisebb, hol nagyobb sikerrel), és ez a befejezéséig sem sokat javul.

Sajnos a karakterek sem voltak kedvelhetők, pedig igencsak kalandosra sikerült a legtöbbjük útja, de mindentől függetlenül egyáltalán nem sikerült megszerettetniük magukat velem. Sajnos a színészi játékban is bőven felfedezhető egyfajta ripacskodás, ami szintén nem hozott semmi pozitívumot a film megítélésébe. Technikai kivitelezése (már amennyiben szükséges ezt megemlíteni ennél a filmnél) nem rossz, de valljuk be, ez még nem menti meg a The Stuffot attól, hogy a rossz filmek közé soroljuk.

66 The Stuff  (1985)

horror | sci-fi | szatíra | vígjáték

A föld alól ismeretlen fehér anyag szivárog a felszínre. Mivel rendkívül jó íze van, egy cég desszertként kezdi árusítani, és idővel hatalmas sikere lesz az emberek között.... több»

1