2022.03.26 11:07 Lazók György Olvasottság: 234x
1

A hívő, aki majdnem belehalt a tények zavaró hatásába

A valláson viccelni annyira se biztonságos, mint egy aknamezőn balettozni, ám a híveikből pénzt kiimádkozó, a saját egyházukat showműsorral üzemeltető televíziós hittérítők annyiszor buktak le, hogy már a '80-as években is gúny tárgyává váltak. Elég csak a Genesis klasszikus dalára, a Jesus He Knows Me-re gondolni. Az ennek a szellemében készült Isten ments! megúszta hát, hogy mozikat gyújtsanak fel miatta, bár ebben közrejátszhatott, hogy a sikertelen fesztiválos körútja után hamar megfeledkeztek a létezéséről. Nálunk is csak DVD-n került terítékre, itt viszont a néhai kiadó olyan minőségi szinkronnal látta el, ami megdobta az élvezetét! Helyesebben külön megdobta, ugyanis az Amikor a farok csóválja... könyveredetijét jegyző Larry Beinhart regényét adaptáló szatíra nagyon is szórakoztató alapokon nyugszik.

A vallási fanatizmus, mely előszeretettel társul emberi ostobasággal és képmutatással egy olyan gazdag tál, amiből bőséggel lehet szemezgetni. A film nem mulasztja el, hogy kihangsúlyozza azt az agymosó jelleget, amin ezeknek a szektáknak a hívei gyakran a gyerekkoruktól fogva keresztülmennek. Az elvakult hit nem barátja a tényeknek, így hát a főszereplő is hiába próbálja meggyőzni a családját és ismerőseit a vélekedésükkel nem összhangban álló igazságról.

A hívő, aki majdnem belehalt a tények zavaró hatásába

A film újra összehozta egy másik, ennél is erősebben ajánlott vígjáték, a Matador párosát. Ezúttal nem Greg Kinnearnek, hanem Pierce Brosnannek jutott a másodhegedűs poszt, ettől függetlenül mindketten nagyon jók. Kettősüket ezúttal kevésbé használják ki, a történet nagyjában külön utakon járnak. A szereplőgárda többi részének is limitált idő jut, viszont akadnak köztük hatalmas figurák, például a meglepően vicces Ed Harris mint az ateizmust vallásos hevülettel megélő professzor. Az alkotóknak nem mindig sikerül telibe találniuk. Van, hogy a cselekmény tévelygő benyomást kelt, és néhány ember komikus butasága már-már túlzásként hat. Ezt szerencsére képes ellensúlyozni a jobb pillanatokkal, ezért akit egyéni meggyőződése nem sért abban, hogy mulasson rajta, annak határozottan érdemes megpróbálkoznia a filmmel!

akció | dráma | thriller | vígjáték

Az Isten ments! mennyei vígjáték, melyben Dan Day atya, a karizmatikus evangélikus lelkész (Pierce Brosnan) egy nyugat-amerikai kisvárosban vezeti nyáját – leginkább sármjával.... több»

1