2020.03.19 13:01 Adepto Olvasottság: 722x
1

Porból lettünk s porrá leszünk?

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Őszintén szólva nem vártam sokat ettől a filmtől. Nem gondoltam, hogy ebből a témából – egy zsidó férfi arra keresi a választ, hogy mi lesz a neje eltemetett testével – ki tudnak hozni egy olyan alkotást, ami tényleg leköt és főleg, hogy amellett, hogy elgondolkodtat, ilyen jókat fogok rajta nevetni.

Porból lettünk s porrá leszünk?

Sok vicces pillanatot kapunk amiatt, hogy párosunk egyik tagja egy szabályok szerint élő (majd ezt felrúgó) zsidó kántor, míg a másikuk egy laza életmódot folytató világi tanárember. Nálam borzasztóan működött ez a kettős, mindkét színész előtt le a kalappal. Eredetileg Matthew Broderick miatt néztem meg, akit a Meglógtam a Ferrarival című filmben ismertem meg (egyik legnagyobb kedvencem még most is). Azóta, ha ő szerepel valamiben, azt igyekszem megnézni. Itt is így volt, és utólag elmondhatom, nagyon jól tettem.

A film kezdő képsoraiban láthatjuk, ahogy egy halott nőt (főszereplőnk, Shmuel nejét) lemosnak és betakarják egy lepelbe, majd a koporsóba helyezik. A procedúra végén szinte alig vesszük észre, pedig igen szép jelenet, hogy odakötik az egyik csomóra a jegygyűrűjét. Ez alapján már az elején bízhattam benne, hogy egy jó rendezést fogok látni, ami nem lesz groteszk vagy túl elvont a számomra. Azt mondhatom, nekem még teljesen elfogadható volt a dibuk legenda ellenére is.

Ugyanúgy erős az a pillanat – szintén a film elején –, amikor a búcsúztatáson még nem tudjuk, de biztosak lehetünk benne, hogy a két fiú, akit bevezet egy idősebb hölgy, Shmuel gyerekei. Elég volt hozzá Röhrig Géza egy pillantása (zseniális végig).

A humor, amit helyzetkomikumok és párbeszédek formájában is szép számmal megkapunk, nagyon jól ellensúlyozza, illetve kiegészíti a drámai, sőt megdöbbentő/meghökkentő jeleneteket. Erre egyik első példa a koporsóárussal való beszélgetés. A nyitómondata Shmuel felé az, hogy: "A maga fajtáját itt nem szolgáljuk ki!" Majd miután megtudja látogatásának igazi célját, azaz, hogy megkapja a választ a kérdésre, hogy mi történik a neje maradványaival a földben, a koporsóárus azt feleli: "A test a sok gázokkal hermetikusan lezárva... fel is robbanhat a picsába".

Miután ezt érthetően nem találja elég kielégítőnek, tovább folytatja útját főhősünk, és így jut el a Matthew Broderick által alakított egyetemi biológiatanárig, Albertig, akivel elképesztő kalandokba keverednek, és hihetetlen utat járnak be. Ez az út és tulajdonképpen maga a film azért tartalmaz néhány (gyengébb gyomrúak számára) gyomorforgató jelenetet, amelyek közül a kismalacos kísérlet elmesélése beleég az ember emlékezetébe... Albert mondata tulajdonképp egyfajta összegzés is lehetne ezekre: "Hát ez kurvára morbid".

Ám mégis valahogy olyan hétköznapi kérdés kapcsán merülnek fel ezek a dolgok, mely nem csak Shmuelt érdekelheti, hanem másokat is. Azaz, hogy mi lesz az eltemetett testtel a halál után? Először megnyugvást szeretne kapni, hogy igaza van, amikor azt hiszi, tulajdonképp elporlad a test (úgy vélem, a film címe is erre utal). Később azonban, miután megszállottjává válik a dolognak, és rájön, hogy tényleg ideje továbblépni, elengedné neje emlékét. Hogy megkapja-e a választ és, hogy milyen lezárást kapunk, nem mondanám el. Nézze meg mindenki maga!

59 Porrá  (2018)

dráma | vígjáték

Egy haszid zsidó kántort teljesen összetör felesége elvesztése. Megnyugvást keres, nem tud szabadulni annak gondolatától, miként fog lebomlani a nő teste. Így rövidesen... több»

1