2020.11.03 22:33 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1342x
4

Vajon belakjuk a házat?

A film megnézése után most itt ülök kétségbe esve, hogy mit is láttam. Horrorfilmet drámai köntösbe bújtatva, netalán egy erős és megrázó drámát némi horrorelemmel fölcicomázva? Én magam képtelen vagyok eldönteni. Hát lássuk, mit is néztem meg!

A film egy Dél-Szudán háborús övezetéből menekülő párról és egy gyermekről szól, akik elkeverednek a buszra, majd onnan egy lélekvesztőre, ami az Egyesült Királyságba viszi őket. Vinné, de felborulnak a viharos tengeren, és a kislány a tengerben leli a halálát. A pár viszont – nevesítve Rial és Bol – túléli, és egy menekültszállón helyezkednek el London külvárosában. Nemsokára viszont egy lepukkant környéken lakást kapnak bizonyos feltételekkel. Rábólintanak, és be is költöznek a ténylegesen lelakott házrészbe.

Vajon belakjuk a házat?

Azért azt hozzátenném, hogy a rendező szerintem nagy Jordan Peele rajongó, ami nagyon nagy kár, mert Peele csak klisékben gondolkozik, és képtelen a megújulásra. Szóval számomra ez azért mindenféleképpen negatívum, hogy Remi Weekesnek kevés a saját gondolata. Ezután jön csak a fekete leves, már az első nap, ahogyan Bol éjjel elkezdi óvatosan leszedni a tapétát – gyertyafénynél, mivel világítás sincs – , a vezetékkel babrál, mikor meglát egy alakot, ami hirtelen el is tűnik. Viszont a zajok továbbra is hallatszanak.

Ezután Bol elindul felderíteni a terepet, és próbál beilleszkedni az angol társadalomba. Rial nem mer és nem is akar kimozdulni, kezd befelé fordulni. Éjjelenként Bol újítja a házat, de az iszonyatos zajok és a jelenések, amiket lát, nem hagyják nyugodni. Majd a felesége elmondja neki, hogy a törzsében ezt úgy hívják, egy halott ember szelleme odaköltözött velük együtt a házba. Bol erre elégeti a ruhájukat és minden személyes tárgyukat. Az asszony erre rátromfol, hogy hiába, hiszen a démon Nyagak miatt van itt, amiatt a lány miatt, aki a tengerbe fulladt.

Nem is mesélném tovább, inkább nézzétek meg! Kár, hogy az összes potenciált nem dolgozták ki, mert bőven megérdemelte volna a film. Nagyon tetszik a lelakott ház és a környéke is. Nagyon keményen tombol arrafelé a mély nyomor. Mondjuk néha kicsit hullámzik a film, de hálaistennek a démonok és szellemek nagyon jól és igényesen meg lettek csinálva.

Sope Dirisu és a Rial szerepében zseniális Wunmi Mosaku jól játszottak, csak ne olyan Peeles lett volna a befejezés... Erős "Mi" utánérzés, aminek nem örülök, de nagyjából ennyi. Négy csillag, de olyan halvány négy.

dráma | horror | thriller

Egy fiatal párnak sikerül elmenekülni Dél-Szudán háborús övezetéből, hogy egy angliai kisvárosban új életet kezdhessenek. Ez az új élet azonban nem sok jóval kecsegtet,... több»

4