Közösség

Vélemény:

 

69 Batman

(1966)

Batman

 
JRD   2023.10.17 08:54
0

Amiért 4*-ot kapott (amit joggal mondhatnak túlértékelésnek), az az, hogy 1966-ban készült. Legendás színész játssza a címszerepet. A történetek ragaszkodnak a képregényhez, és bizonyos tekintetben képregényes is. És amolyan családi szórakozás is lehet némi időutazással.
Itt Batman még nem véres csatákat vív, de háborút visel Gotham City gonoszai ellen. Hű segítője, Robin pedig elmaradhatatlan mellőle.
Filmtörténeti csemegének kell tekinteni.
A sorozat üzenetét, erkölcsiségét direkt egyszerűsítették le, valamint szerethető humorral vitték színre. De mit is jelent az, hogy erkölcsi leegyszerűsítés? – tehetjük fel a kérdést jogosan. Nos, a sorozat nemcsak szórakoztató volt, hanem tanító jellegű is. Felhívták a figyelmet például a lecke megírásának fontosságára. A zöldségek rendszeres fogyasztására, a tejivásra. Szót emelt Batman és Robin a biztonsági öv használatának fontossága mellett is. És hogyan lehetne jobban okítani a gyermekeket a pozitív erkölcsiségre, mint játékos formában két olyan szuperhőssel, kik gyermekkoruk meghatározó alakjaik? (Fontos megjegyezni, hogy az öncélú ideológia terjesztésénél is ezt a módszert alkalmazzák.)
A Batman-sorozatra épülő reklám- és pénzügyi fogások pedig egyre ötletesebb formában láttak napvilágot. A diákokat például West Batmanként igyekezett a takarékosságra, a pénzgyűjtésre ösztönözni.
Adam West (Batman) és Burt Ward (Robin) pedig lubickoltak a mókás-harcias szerepben, és közben okítottak. De Batman megjelent közlekedésbiztonsági leckét tartva a gyerekeknek. Szóval a lehetőségek kiaknázására nem lehetett panasz. A West-féle Batmannel jól jártak a bankok, a reklámipar, a rendőrség, a tejipar... stb.
Egy ideig egyébként ez a sorozat tartotta a leghosszabb ideig futó élőszereplős szuperhősös televíziós sorozat rekordját.
A sorozat forgatása nem volt akadályoktól mentes. Gondoljunk csak bele. 1966-ban vagyunk... A filmes technika még nem valósághű, a kaszkadőrmutatványok nem kifejezetten nyaktörőek, a dublőrök gyakran még csak nem is hasonlítottak a megformált karakterre... stb. Az úgynevezett holland tilt technikát alkalmazták a kamerákkal, a gonosz karaktereket pedig változó szögekben is – hol magasról, hol alacsony szögből– filmezték. Ezzel is hatottak a nézőkre.
A legendás Batmobil egyébként 2013-ban talált új gazdára, amikor is elárverezték 4,2 millió dollárért.
Mikor a harmadik évad nézettsége visszaesett, a stúdió lemondta a további évadokat. Mikor azonban újra felvetődött, hogy egy másik stúdió megcsinálná, egy baleset folytán a Batman addigi felvett és nem publikált részei, valamint sok díszlet, jelmez megsemmisült. Hogy akkor mi is történt valójában, már sosem tudjuk meg. Ezzel kapcsolatban inkább a ködösítést ment, mint a nyílt kijelentés.
1966-ban azonban nemcsak ez a 120 részből álló sorozat látott napvilágot, hanem egy film is.
A filmet a sorozat felvezetésének szánták, végül az első évad zárását követően láthatta csak a nagyközönség.
Bátran ajánlom mindenkinek. Egy filmmániásnak pedig szinte kötelező darab. Mielőtt azonban belevágsz, vésd jól az eszedbe: Ez egy humoros-vicces-akciós képregény feldolgozása az 1960-as évekből.
Ám ne hallgass rám! Nézd meg a szériát, szórakozz, kapcsolódj ki egy kicsit!
Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!