2022.02.08 09:13 Lubi Olvasottság: 221x
4

Tovatűnő vadnyugat

Amerika nemzeti eposza westernregék gyűjteménye. A vadnyugatot mégsem a marakodó banditák és csillogó revolverű cowboyhősök, hanem a civilizáció hódította meg.

Ang Lee filmje a műfajtól megszokott kalandnarratíva helyett a társadalmi átrendeződés és az ideológiai változások objektív bemutatására koncentrál. Az amerikai polgárháborúról számos film (A vadnyugat hőskora, Gettysburg, Az 54. hadtest, Farkasokkal táncoló) készült már, de ezek szinte kizárólag a győztes északi oldal szemszögét érvényesítették. A filmtörténet előrehaladtával ezek a westernek ugyan egyre újítóbb szemlélettel vizsgálták többek között a rabszolgaság és a rasszizmus kérdéseit, a nők vagy éppen az indiánok reprezentáltságát. A háborút elvesztő déli oldal értékítélet-mentes bemutatásához mégis egy tajvani rendezőre volt szükség.

Tovatűnő vadnyugat

A pokol lovasai egy második generációs bevándorló, Jake Roedel (Tobey Maguire) életét követi nyomon. A nagybirtokos, rabszolgatartó államok vidékén felnövő Jake német édesapja nézetei helyett a radikális déli ideológia híve. Részt is vesz az észak elleni lázadók gerillaharcaiban, melyeket azonban az erőforrások és a szervezettség hiányán túl belső széthúzás is gyengít.

A pokol lovasai egy-két fegyverropogós harcjeleneten kívül a polgárháború emberi oldalára koncentrál. A történetből hamar kiderül, hogy a rabszolgatartás és az elnyomás mellett kizárólag anyagi érdekek állnak, így nem csoda, hogy az eszmeileg is megingó csapatok eleve vesztésre voltak ítélve. Hiszen az elveikért harcoló martalócok még egy felszabadított rabszolgát is csatasorba állítanak, ha szükséges, ezzel pont azt az ideológiát tiporva sárba, amiért elméletileg küzdenek.

A pokol lovasai nagy érzékenységgel képes bemutatni a rögződött előítéletek alaptalanságát és a rasszizmus mögötti üres ideológiát, ahogy az elvhű banditából tisztes házasemberré avanzsáló főhős társadalmi betagozódása által a civilizáció végleg meghódítsa a romantikusnak semmiképpen sem mondható vadnyugatot.

4