2022.05.07 21:49 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Egy vérbeli olasz giallo, ami annak idején elég megosztó volt, hiszen a belőle áradó cinizmus, és önirónia sokakat felbosszantott. Krimi és komédia keveredik a filmben, ami nem minden esetben jön ki jól.

Luigi Zampa innen-onnan elles egy-két dolgot, a Gassman és Tognazzi imádat elég erőteljesen látszik is a képsorokon. Néhol egy kicsit giccses, de azért nem olyan rossz, hogy ne írnék róla egy pár mondatot, hátha felkeltem valakinek a figyelmét. Zampa a detektív-filmek kliséit is betartja, talán túlságosan is a kottából játszik.

Na de egy pár mondattal elmesélném, mit is láthatunk a filmvásznon.

Valerio Barigozzi (Johnny Dorelli) egy tipikusan unalmas, és szerencsétlen kisember. Egy harmadrangú riporter, akinek tönkrement az élete, és egyben a házassága is. A fia szívesebben élne vele, de ahhoz túl csóró. Az ex-felesége állandóan elszedi azt a kis pénzét is. Utálják, és lenézik a munkahelyén a kollégái, egyszóval az élete egy csőd.

A csóró firkász másodállásban egy nagy római újság szentimentális rovatának női levelére válaszolgat a wc melletti koszos kis asztalnál.

Egy nap nem várt fordulat érkezik el az életében, hiszen egy ismert műsorvezető, bizonyos Gusztáv apó meggyilkolását jelentik be előre telefonon.

Meg is történik a brutális gyilkosság, és Valerio ér oda először, de a sztoriját a szerkesztőség nem veszi be.

Ezután óriási szerencséjére a gyilkos bejelenti a következő áldozat nevét is, egy ismert futballistáét. Valerio kimegy a kamerájával a meccsre, és felveszi a gyilkosságot. A sztori óriásit csattan, és Valerio ismert lesz, anyagilag is rendbe jön és lelkiismeret-furdalás nélkül vesz fel sztár allűröket. Együtt iszik a gazdag Baruffival (Renzo Palmer) és randizik a híres énekesnővel, Dinaval (Sydne Rome). A férfi cinikus és öntelt lesz, nincsenek erkölcsi aggályai, örül a sikereinek, senkire sincs tekintettel.

A fennálló helyzet azonban kezd megváltozni, súlyosbodik. Megölik az újság főszerkesztőjét, ráadásul a barátnőjét, Dinat is. A rendőrség letartóztatja Valeriot, és meggyanúsítják a gyilkosságok elkövetésével.

Barigozzi a börtönben elkezd gondolkozni, hogy valami nem stimmel.

A leveleket az ő írógépén írták, és A rém szinte minden lépéséről tudott.

Annára (Angelica Ippolito) gyanakszik, de őt a rendőrök lelövik, mert ellenállást tanúsít velük szemben, miközben meg akarta ölni a közös gyermeküket, Lucat (Enzo Santaniello).

Hamarosan kiengedik a börtönből, ámbátor a sztorinak itt még nincs vége.

Óriási fordulat, amitől az egész film más színezetet kap.

Egy giallo tele vérrel, és szenvedéllyel. Jó nőkkel, és lenge ruhákkal.

Egyszóval: hajrá!

Kedvenc fotelem és szeder, amit rágcsálok. Nincs semmi más, csak a keserédes íz a számban és a film vizuális élménye.

Pont jó így!

1