2024.02.28 20:12 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Mikor beindul egy marketing gépezet

Mára már nagyon kevés klasszikus horrorfilmről mondhatjuk el azt a tényt, hogy Hollywood nem készítette volna el a remake-jét az évtizedek alatt (sőt, számos nagyszerű horrorfilm járt már úgy, hogy a remake-jét is remake-elték idővel). Nos hát nem tagadom, hogy soha nem álltak közel a szívemhez eme produkciók, talán ha egy kezemen meg tudom számolni azon remake-ek számát, amelyek legalább részben tudták hozni azt a színvonalat, melyet elődjük képviselt, és hát a 2006-ban bemutatott Ómen sem kivétel ez alól. Sokan kifejtették már a negatív álláspontjaikat a 2006-os Ómen filmmel kapcsolatosan, miszerint hogy teljesen felesleges volt az elkészülte, hisz egy olyan klasszikus nyomába, mint az eredeti 1976-os Ómen, egyszerűen nem érhet fel egy másolat. Jómagam is ezen a véleményen vagyok! Na de mint ahogy már mindenki tudja, a világot a pénz mozgatja, és ez alól egyértelműen a filmipar sem kivétel, ráadásul volt egy elképesztően nagy ütőkártya a gyártó stúdió kezében, miszerint hogy a remake-et, 2006. 06. 06-án mutatták be, és hát minden horrorrajongó jól tudja, hogy mit is takar a 666-os szám. Tehát a hollywoodi marketing gépezet felpörgött, és akkora reklámot generáltak a 2006-os Ómen köré, amely bármely blockbuster megirigyelhette volna anno, de akár még ma is. De vajon a film rászolgált-e arra, hogy ekkora feneket kerítsenek neki? Nos jómagam ezt kétlem, de lássuk, hogy milyen is lett maga a 2006-os Ómen!

Az 1976-os Richard Donner (1930–2021) által rendezett Ómen film, szinte letaglózta mind a moziközönségét, mind pedig a filmkritikusokat, így igencsak hamar instant klasszikussá is vált. A pénzügyi sikere és a kritikai sikere után egy sor különféle filmes díjra jelölték, ezek közül talán a legértékesebb az 1977-es Oscar-gálán, a film zeneszerzője, Jerry Goldsmith (1929–2004) meg is kapta az Oscar-szobrocskáját érte. Ilyen sikerek után szinte elkerülhetetlenné vált, hogy további folytatások készüljenek hozzá. 1978-ban Ómen 2: Damien címen meg is érkezett a folytatása, amely szerény véleményem szerint, ha nem is lett annyira kiváló, mint az elődje, de bőven a jobb folytatások közé sorolható. Majd 1981-ben az Ómen 3 - Végső leszámolás címen megérkezett a történet lezárása, amely sajnos már nem tudta azt a minőséget képviselni az én szememben, mint az elődjei, de egy átlagos horrorfilmhez azért bőven elegendő volt. Mindezek után, hogy a történetet lezárták, 1991-ben Ómen 4. – Az ébredés címen kaptunk egy tévére gyártott újabb fejezetet, amely nagyon kis részben folytatja a trilógia történetét, de sokak számára leginkább egy olcsó koppintása volt csupán az 1976-os Ómen filmnek. Ezek után Hollywoodban hosszú éveken keresztül senki nem foglalkozott az Ómen-filmekkel, egészen addig, amíg kapóra nem jött egy igencsak hangzatos dátum, 2006. 06. 06, és máris újra elővették a franchise-t.

Mikor beindul egy marketing gépezet

A gyártó stúdió John Moore-t bízta meg a remake elkészítésével, még úgy is, hogy eme direktor se nem számított nagy rendezőnek anno annak idején, se nem volt a háta mögött egyetlen horrorfilm se, de végül a film rendezésébe nem is kötnék bele, hisz abban számottevő hibát nem is fedeztem fel, ugyanis az érződik a 2006-os Ómenen, hogy kellő odaadással és elhivatottsággal volt a rendező a produkció iránt. Tulajdonképpen ahogy a film történetéhez hozzáálltak, azzal sem lehet túlontúl sok panaszunk, hisz kellően szolga módra követte az eredeti Ómen szerkezetét, és csak hangyányi változtatásokat eszközöltek benne.

Sokan támadták anno annak idején a filmhez leszerződtettet színészeket, miszerint hogy messze elmaradnak az eredeti Ómenhez képest (ami részben azért igaz), hisz egy Liev Schreiber messze nem egy Gregory Peck (1916–2003), de szerintem Mr. Schreiber egészen jó választás volt a filmbéli Robert Thorn szerepére. Sajnos a további szereplőkkel már én is úgy voltam, hogy azért némileg gyengébben muzsikáltak. Ez alól persze kivételt képezett még a filmbéli Mrs. Baylock szerepében látható Mia Farrow (aki az 1976-os Ómen után ismét eljátszotta a filmbéli Damien dadáját). Színészek terén mégis a leggyengébb pont a filmbéli Damient alakító Seamus Davey-Fitzpatrick volt, aki az én szemszögemből nézve egyáltalán nem tudott azonosulni a karakterével, ugyanis a legtöbb esetben sokkal inkább furcsának éreztem a jelenlétét, mint félelmetesnek.

Mégis ami a legnagyobb gondom volt a 2006-os Ómen filmmel kapcsolatosan, az a kellő atmoszféra hiánya. Egy jó horrorfilm atmoszférájának a megteremtéséhez, ha nem is elengedhetetlen, de igencsak erősen javasolt egy jó zenei háttér megteremtése. Nos a 2006-os Ómen film esetében ezt igencsak mellőzték. Ugyanis hiába komponált Marco Beltrami egy elfogadható zenei hátteret a filmhez, nekem személy szerint pokolian hiányoztak az eredeti Jerry Goldsmith akkordok. Továbbá sajnos a remake csak egyes jelenetek erejéig volt képes azt a fajta feszültséggel teli hangulatot biztosítani számomra, amely bőven megvolt az eredetiéhez képest.

Mivel hamarosan érkezik a legújabb része a franchise-nak, Az első ómen (2024. 04. 04-én), gondoltam, kissé felfrissítem magamban azon emlékeket, hogy milyen is volt a korábbi Ómen-filmek minősége, de azt kell hogy írjam, jelen filmünk csak egy közepesre vizsgázott nálam.

58 Ómen  (2006)

horror | thriller

Az ezredfordulót követő hatodik év hatodik hónapjának hatodik napján az ördög átveszi a hatalmat a világ felett. Mindaz a félelem, káosz és gonosz, amit a világra bocsájt egy... több»

0