2021.02.21 20:38 Kóborló Olvasottság: 283x
1

Bosszúálló cápa?

Az 1975-ben elkészített Cápa, de még talán az 1978-ban bemutatott Cápa 2. is teljesen más ligában játszik, mint az 1983-ban bemutatott Cápa 3, illetve a szériát lezáró A cápa bosszúja. Ezért ezt a filmet meg sem próbálom összehasonlítani az első két rész bármelyikével (hisz amúgy sem lehetne), talán a harmadik résszel lehetne némi jellegű összehasonlítást végezni.

A legnagyobb gondom a Cápa 3-nál a pokolian alulteljesítő technikai megoldásokkal volt. Hiába a 3D-s technika, sokkal inkább a kárára vált a filmnek. Mégsem lehetett totális kudarcnak nevezni, hisz pénzügyileg annyira nem teljesített pocsékul, mint ahogy a kritikusok és a nézők lehúzták. Továbbá felállított egy olyan rekordot is, amit majd csak a 2003-ban mozikba kerülő Kémkölykök 3D. tudott megdönteni, ugyanis bevételi szempontok szerint közel 20 éven át volt csúcstartó a 3D-s technikával bemutatott mozifilmek listáján.

Bosszúálló cápa?

Emiatt nem túlzottan meglepő, hogy amikor 1987 elején elkezdték forgatni A cápa bosszúja című filmet, a készítők hosszasan mérlegelték annak a lehetőségét, hogy ezt is 3D-s technikával hozzák tető alá. Kimondottan örültem, hogy ez végül nem valósult meg, hisz ez a rész számomra egyetlen dologban teljesített jobban, mint a harmadik, az pedig maga a cápa megjelenítése volt. Viszont minden más tekintetben egyértelműen még a harmadik részhez képest is gyengébben muzsikált.

Már maga a film alapkoncepciója is ostobaság, és hogy ez mennyire igaz, már a Cápa második részében is megemlítik. Mivel az elmúlt napokban újranéztem a Cápa szériát, feltűnt egy olyan érdekesség, amit még a második részben említenek, miszerint a cápa nem bosszúálló élőlény. Erre mit találnak ki a negyedik rész készítői? Hát hogy mégiscsak az, és erre az elképzelésükre építik fel a széria lezárásául szolgáló utolsó Cápa filmet (csak gratulálni tudok ehhez). De ha még csak ez lenne a gond ennél a történetnél, de sajnos nem, merthogy rém unalmas az egész film. A befejezése pedig már annyira rossz, hogy szavakat is alig találnék rá.

Számomra két olyan dolgot is tartalmaz A cápa bosszúja, amit a mai napig nem tudok hova tenni. Az egyik, hogy egy olyan ismert színész, mint Michael Caine hogy volt képes aláírni egy olyan filmhez, aminek még a forgatókönyvét sem olvasta el előtte. A másik pedig, hogy mivel tudták a készítők meggyőzni Lorraine Gary színésznőt, hogy visszatérjen ehhez a filmhez, hisz az 1979-ben bemutatott Meztelenek és bolondok után visszavonult a filmezéstől. Rejtély marad számomra, hisz A cápa bosszúja egy rémesen rossz film lett.

horror | kaland | thriller

A Brody család a sok megpróbáltatás után azt hiszi, megszabadult a rémisztõ múlttól, a családot kísértõ gyilkos cápától. A fiúk már felnõttek, Michaelnek családja van,... több»

1