2023.04.15 23:21 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
2

Öreg féreg nem vén féreg, Arrakis én érted élek

Érdekes ennek a filmnek a sorsa nálam. Hiába annyira jó a könyv, hogy még George Lucas is inspirálódott belőle (fűszer a Star Wars világában), az 1984-es film nem lett nagy kedvencem, pedig (Figyelem!) nekem semmi bajom sem volt a látványvilágával, a formatervezésével, a színészek karakteralakításaival. Harminc év alatt csak három-négy alkalommal néztem meg, ám minden megváltozott a regény új (2021-es) filmes feldolgozásával. Az új filmet egyáltalán nem találom annyira kimagaslónak, mint az újsütetű rajongótábora, viszont arra jó volt, hogy újra elővegyem David Lynch klasszikusát, és átértékeljem.

Először is, a régi film nem annyira rossz, mint ahogy sokan állítják. A képvilága, a ZENÉJE nekem sokkal jobban tetszik, mint az új filmé. Aztán Lynch kénytelen volt egy filmbe sűríteni a történetet, amit az új most két filmben, kényelmesen mesél el. Talán egy kicsit túl kényelmesen is.

Öreg féreg nem vén féreg, Arrakis én érted élek

Még a régi film sem volt egy akcióorgia, hiába mondjuk azt, Frank Herbert könyve sem az, inkább filozófiai leíró mű, azért kell az akció egy sci-fi mozifilmbe. Az új meg teljesen unalomba fulladt, igaz, nem értük el még az első részével oda, hogy Paul szerepe kicsúcsosodjon. A régi filmben (szerintem) jobban találta meg a rendező a jó pillanatokat. Pl. Jessica jelenete, amikor belép a szobába és félve pillant fel, aztán csak arra tud gondolni „a fiam él, a fiam él!”. Az új filmben átértelmezték a karakterét, és nem mondhatni, hogy nagyon közel maradt az eredeti regényhez. A régi filmben időhiány miatt kihagyták a nagyapa torreádor múltjáról való megemlékezést, az új filmbe belerakták ezt a (szerintem) felesleges momentumot. Maga Lynch sem volt elégedett a filmjével (1984-ben), ami meg is bukott, mégis rám sokkal nagyobb hatással van, mint az új. Valahogy a régibe minden kompromisszuma ellenére sokkal több fantáziát, pátoszt, zsenialitást látok, mint az újban. Kíváncsi vagyok az új második részére, vajon Paul beavatása lesz-e annyira ünnepélyes, emelkedett pillanat, mint a régi. Zeneileg biztos, hogy nem (Toto zenéje ZSENIÁLIS).

72 Dűne  (1984)

akció | kaland | sci-fi

A hatalmas galaktikus birodalmat a padisah uralja. A hatalom megoszlik a nagy uralkodóházak között, amelyek folytonosan versengenek egymással. A birodalmat a fűszer tartja mozgásban:... több»

2