2018.04.07 12:39 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Pofátlanul egyszerű

A pofátlan című film egy tipikus példája annak, hogy amelyen tizenévesen még jót nevettél, azon úgy tíz év elteltével inkább már csak kínosan mosolyogsz.

A film alapötlete (ha már ezzel a remek magyar címmel élhetünk) pofátlanul egyszerű: Steve Barker egy jó szándékú ember, akinek ki kellene rúgni egy takarítót. Hát persze, hogy ezt nem szívesen tenné meg, így inkább felajánlja, hogy dolgozzon neki. Csakhogy a takarítóval történik egy baleset, s mivel már nincs biztosítása, így Steve-nek kell kiperkálnia a több tízezer dolláros műtéti költséget. Nos, mit tesz ilyenkor az emberfia? Benevez a paraolimpiára, hogy egy fogadás keretében meglegyen a pénz. Így lesz Steve-ből Jeffy, a szellemileg visszamaradott srác, aki megbun0dázza a versenyt…

Pofátlanul egyszerű

Valljuk be, hogy e nem túl bonyolult szüzsé nem kecsegtet túl sok újdonsággal: egy vígjáték, amely a vakok közt a félszemű a király alapgondolatból valahol félúton átmegy erkölcsi tanmesébe, miszerint csalni nagyon-nagyon rossz dolog, még a nemes ügy érdekében. A poénok nem túl eredetiek (bár egy-két fogyatékost alakító mellékszereplő nem rossz), s valahogy a casting sem az igazi. Johnny Knoxville-nek el kellett játszania egy embert, aki eljátssza, hogy szellemileg visszamaradott (arról azonban nem győzött meg, hogy a Jackass-ben mutatott „alakításai” mellett el tud vinni a hátán egy másfél órás vígjátékot), Katherine Heigl nagyjából azt hozza, amit a romkomjaiban fel tudott mutatni, s hát Brian Cox is inkább takaréklángon ég (tegyük hozzá, hogy filmbéli alakítása ennél többet nem is kíván). A nagy versenyzés mellett azért helyet kap egy szintén nem túl eredeti szerelmi szál, valamint a film végén menetrendszerűen érkező lebukás, ezzel együtt pedig a tanulság is.

Az emlékeimben egy kicsit pozitívabb kép élt a filmről, ám újranézés után nem sok jót tudok elmondani róla. Egyszer meg lehet nézni, s nagyjából ennyi, de ha kihagyod, akkor sem vesztesz vele túl sokat.

53 A pofátlan  (2005)

sportfilm | vígjáték

Egy fiatal srác egyetlen lehetősége, hogy eltöröljön egy nagyon rossz adósságot, hogy versenyzőnek adva ki magát, megbundázza a paralimpiát. több»

0