2023.10.10 21:12 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Mert írástudatlanként ennyire telik!

John D. Hancock szerintem nagyszerűen nyúlt a filmhez, és mivel ő és Lee Kalcheim írták a forgatókönyvet is, tökéletesen tudta, mit is akar bemutatni a filmvásznon!

De kik voltak még a készítők?

Mert írástudatlanként ennyire telik!

A zenei szerkesztő Orville Stoeber, a film producere Bill Badalato és Murray Solomon volt, a fő kameraman pedig Robert M. Baldwin volt.

A film története!

Jessica (Zohra Lampert) egy fiatal, házas asszony, akit nemrég súlyos idegösszeomlás után nagyon sokáig egy intézetben kezeltek, és miután még nem teljesen gyógyultan kiengedték, a férje beleegyezett, hogy maguk mögött hagyják a nagyváros büdös, érzéketlen, rohanó, zajos világát, és egy barátjukkal együtt csendes, nyugodt vidéki környékre költözzenek.

A nő boldogsága azonban nem teljesen felhőtlen, folyamatosan retteg attól, hogy ismét fura hangokat fog hallani a fejében, és nagyon gyorsan visszakerül az intézet falai közé.

Új otthonukban szinte azonnal egy kis kellemetlen meglepetés fogadja őket, a régóta elhagyatott házba ugyanis beköltözött egy Emily (Mariclare Costello) nevű fiatal, a családjától elszökött, kissé zavarodott lány, aki egész kényelmesen berendezkedett, és ténylegesen nincs hová mennie.

A későbbiekben viszont annyira segítőkésznek és aranyosnak mutatkozik, hogy mindannyian nagy egyetértésben befogadják őt.

Majd ezt követően a helybéliekkel gyűlik meg a bajuk, egy régiségkereskedőt, Duncant (Barton Heyman) leszámítva, aki hozzájuk hasonlóan nemrég költözött ki ő is a nagyvárosból, mindenki ellenséges velük, ráadásul látszólag az összes helyi férfi valamilyen hihetetlen,és megmagyarázhatatlan testi fogyatékosságtól, vagy valamilyen súlyos sérülésektől szenved.

Jessica legnagyobb félelme azonban, hogy pár nap után mindezek következtében ismét rémisztő és megmagyarázhatatlan dolgokat kezd tapasztalni.

Amikor például a helyi tóban úszkálnak, úgy érzi, mintha valaki a víz alá próbálná húzni, később egy fiatal, néma lány (Gretchen Corbett), akiről nem biztos, hogy rajta kívül más is látja, egy frissen megölt holttestet mutat neki az erdő mélyén.

A környéken legendák terjengnek egy fiatal lányról, Abigailről, aki az esküvője előtt a vízbe fulladt, és a halála óta vérszívó vámpírként kísért a környéken.

Jessica azonban nem tudja megállapítani, hogy tényleg egy több mint száz éves halott nő tetteinek nyomaival áll szemben, vagy csak simán kezd ismét megőrülni?

Végül, amikor már arra is gyanakodni kezd, hogy Emily valahogy titokban megpróbál kikezdeni a férjével, érzelmileg és fizikailag is izolálja magát a környezetétől, a belső démonjait viszont még ezzel sem képes legyőzni.

Az Ijesszük halálra Jessicát! című film legzseniálisabb eleme pedig az, hogy tényleg nem lő le semmit abból a „poénból”, ami titoknak, misztikumnak indult.

A finálé, avagy az utolsó pár perc itt is nagyon beszédes, de nem rág bele mindent a nézők szájába, nem lehet tudni, hogy ténylegesen mi volt az a történtekből, amit a főhős csak simán hallucinált, és mi volt a valóság.

A tálalás pedig szerintem nagyon ütős lett, még egy ilyen régi filmhez képest, mai szemmel nézve is.

A film szinte minden egyes pillanatát az első perctől kezdve belengi Jessica instabilitása, korlátoltsága, a félelme, és mivel igen rövid időn belül ő marad az egyetlen szereplő, akivel rokonszenvezni, vagy csak együtt tudunk érezni, teljesen átéljük mi is a félelmeit.

Teljes erővel kapjuk az arcunkba az összes szürreális és hátborzongató látomást, ráadásul nem tudjuk, hogy csak azért sajnáljuk-e hősnőnket, mert ilyen dolgokat képzel, hiába küzd teljes erejével a lelki üdvéért, vagy pedig azért, mert amit maga körül észlel és lát, az a nyers igazság, és teljesen egyedül van egy undorító, gonosz, túlvilági lénnyel szemben.

A film több mint 50 éves, és még a mai napig hatást tud gyakorolni a nézőjére!

Kemény, paráztató film!

Maximális eleganciával, ráadásul remek színészi játékkal és tényleg hátborzongató atmoszférával megspékelt, érthetetlenül elfeledett és mellőzött mestermű, amit tudok ajánlani!

A TMDB-n 154 értékelésből 63%-on áll, az IMDb-n 9100 véleményezés után 6,4/10-es, nálam pedig 79%, és öt csillag!

dráma | horror | misztikus

Jessica egy nap idegösszeroppanást kap, melyet követően hosszú ideig egy szanatóriumban kezelik. Miután kiengedik, párja és egy ismerősük egy csendes kisvárosba költöznek, hogy... több»

1