2023.11.27 09:19 Harper Olvasottság: 2070x
8

Teljesen hiteltelen történelmi szempontból, viszont látványos

A hamarosan 86-ot betöltő Ridley Scott sajátságos Napóleon-filmet készített, mely szinte minden eddig megszólaló történész szakértő szerint hemzseg a hibáktól és csúsztatásoktól. De ezek felsorolása előtt egy megjegyzés: Bonaparte Napóleonról egy szexmániás, gügye és állatiasan viselkedő debil képét festi meg a rendező, Scott egyértelmű szándéka volt a filmmel szerintem lerombolni egy nagy hadvezér nimbuszát. És most a tárgyi tévedésekről. A film elején a párizsi felkelők, akiket Napóleon lemészároltat (kartács tűzzel, ágyúkkal) a legkevésbé sem voltak fegyvertelenek, nagyon is voltak lőfegyvereik.

Az 1796-os itáliai hadjáratot kihagyni a filmből kb. olyan, mintha az 1848-as pesti forradalomról úgy forgatnánk filmet, hogy kihagyjuk belőle Petőfit. A lipcsei csata kihagyása a másik hiba, mert ez igenis alapvető jelentőségű volt a császár bukásában, és kb. a legfontosabb csata volt Waterloo mellett.

Teljesen hiteltelen történelmi szempontból, viszont látványos

Napóleon nem Josephine miatt tér haza az egyiptomi hadjáratból, hanem mert veszélyben érzi korábbi itáliai hódításait, és rendet akar tenni a hadvezetésben (amiből aztán hatalomátvétel lesz). A brumaire-i államcsíny közel sem úgy zajlott, mint a filmben, mert abban kulcsszerepe volt három embernek: Murat tábornoknak, Talleyrandnak és Fouchének. Az austerlitzi csatában nem fulladt a jégbe sok ezer ember, a történeti kutatások bebizonyították, hogy ez csupán legenda. Murat és Ney tábornokok kihagyása a filmből alapvető hiba. Előbbinek a hatalomra kerülésben, utóbbinak pedig a waterlooi csatában volt fontos szerepe. Ney parancs nélkül indít lovasrohamot, nem egyeztetve Napóleonnal, jórészt ezért veszítenek. Végül nem Napóleon volt idősebb Josephine-nél 14 évvel, hanem Josephine volt öregebb 6 esztendővel. Az egész film gyatra minőségű történelmi hűség terén, és elképesztő, hogy mennyire idiótának mutatja a világtörténelem legnagyobb hadvezérét.

65 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»

8