2024.03.05 20:55 Viktor Bojti Olvasottság: 2008x
0

Miért kell alaptéziseket módosítani?

Mint rajongó, már nagyon vártam a filmet. A film azonban nem adta meg azt a katartikus élményt, amit a könyv. Én értem, hogy mindent fel kell áldozni a PC oltárán, de ez rombolja az összhatást. Azt még valahogy megemésztettem, hogy Dr.

Kynes-ből nőt csináltak, azt, hogy összevissza lövöldöztek lézerfegyverekkel (holott alapvetés, hogy nem hasznának lézert, mert a lézerpajzs kölcsönhatás atomrobbanást okoz, melyben mind a lézer, mind pedig a pajzs használója elpusztul), azt, hogy a sivatagban szuszpenzormezőt és testpajzsot használnak (amikről tudott, hogy megőrjítik a férgeket, akik ilyenkor a területhatárokat figyelmen kívül hagyva rontanak oda), azt, hogy a Coriolis viharok közelében pajzsot használó topterek röpködnek (holott a viharok olyan hatalmas elektromos töltéssel rendelkeznek, hogy azonnal kisütik a pajzsot), és még sorolhatnám a nyomasztó hibákat. Azt ellenben, hogy a történet szempontjából igenis fontos szereplők meg sem jelennek, vagy csak épp említve vannak, már nehezen veszi be a gyomrom. Hawat Harkonnen fogságba esése utáni mesterkedései, Piter a sötét mentát, Fenring gróf, aki a császár bizalmasa stb. De mindennek a teteje, hogy Paul és Chani gyermekéről, annak későbbi haláláról (amely alapvetően befolyásolja a főhősök sorsát) szó sem esik.

Miért kell alaptéziseket módosítani?

Az öreg Harkonnen bárót nem Paul, hanem a húga, Alia, aki a filmben még meg sem születik. Chani pedig sértődötten és csalódottan távozik, holott a feleség és az ágyas közötti fontos különbség miatt nagyon nagy szerepe van a folytatás cselekményszálainak szövésében. A Nagy házak, a Bene Gesserit és az Impérium mellett a negyedik, és alighanem a legfontosabb szereplő a Liga, akikről szintén nincs semmi említés, holott nélkülük nincs csillagközi utazás. A fűszer elpusztításával fenyegetőző Paul nem atomfegyvert, hanem vizet akart használni, és a nagy házakat pedig a Liga fenyegette meg. (Aki harcolni mer, attól megvonják az űrutazási jogokat!) Ezek és még jó néhány apróság, ami felborítja a könyv történéseit, nekem végtelen csalódottságot okozott. Mint ahogyan mondtam, elmaradt a katarzis élménye. Hiba volt így belenyúlni.

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»

0