2023.01.28 13:54 kabel Olvasottság: 299x
0

Nagyon gyenge romantikus társadalomkritika

A You People egy romantikus vígjáték a zsáner össze kliséjével, ami egy kiöregedett és izzadtságszagú szociopolitikai üzenetet próbál átadni. Azonban olyannyira dilettáns és értelmetlen a történetvezetés, hogy nehéz komolyan venni bármilyen üzentet, mert mindent túltolt sztereotípiákon keresztül látunk. A film lényege, hogy egy ultraliberális, fehér, zsidó srác és egy komoly, független, muszlim, fekete lány egymásba szeret. Nem tudjuk meg, miért, vagy mi az, amit látnak egymásban, de az ellentéteiket szinte minden jelenetben megkapjuk.

Mindkét főszereplő kényelmetlen és passzív, alig van pozitív személyiségük, és szinte nulla karizmával rendelkeznek. A sztori központjában nem is ők, hanem az ellentétes történelemmel és értékrendszerrel bíró családjuk áll, akik – amikor csak lehet – megpróbálják megakadályozni a kapcsolatukat. Teljesen nonszensz módon, a romantikus vígjátékokból ismert lezárás előtti konfliktus odáig fajul, hogy – csak a családjuk miatt – szétváll a pár. Hozzá kell tenni, hogy egészen eddig mindkét fél teljes mértékben ignorálta a saját családját, de a rendező rájött, hogy konfliktus nélkül nincs lezárás.

Nagyon gyenge romantikus társadalomkritika

A film lezárása egyébként hatalmas öngól a történet üzenetének, de ezt csak azt tudja meg, aki nem aludt be az erőltetett melodrámán félúton. De legalább vicces a film? Sajnos egy kicsit sem, a humor forrása kizárólag azok a kényelmetlen szituációk, ahol az egyik karakter egy számára idegen közegben valami kulturálisan rosszat mond. Se nem vicces, se nem elgondolkodtató, csak kényelmetlen, de nem jó értelemben. A főszereplőnk elvileg kulturális podcastot csinál, de szinte minden kulturális találkozásnál ő a leginkább érzéketlen. A kamera és vágás kimagaslóan rossz, minden jelenet agyonhasználja a dollyt és az oda nem illó vizuális elemeket. Karakterfejlődés lényegében nem történik, amikor szereplők megváltoznak, nem tudjuk, mi miatt tették azt, olyan, mintha több jelenet hiányozna, ahol a film reflektál a rossz döntéseikre. Az a legnagyobb baj, hogy igazából lett volna egy érdekes és kulturálisan fontos téma egy ilyen történetben, de a film túl buta, hogy ilyesmivel foglalkozzon.

romantikus | vígjáték

Egy házaspár és családja története, akik a modern szerelmet és a családi dinamikát vizsgálják az egymásnak feszülő kultúrák, társadalmi elvárások és generációs... több»

0