2021.08.02 11:07 Artemisia Olvasottság: 313x
5

Amerikai álom

Amerika Kapitány karakterében elsősorban a II. világháborús szellemi értékek konzerválódtak, a kor nagybetűs "American Dream"-jét képviselte. A háború után azonban új eszmék kerültek középpontba, melyekkel Steve Rogers nem tudott lépést tartani, így az 50-es évekbeli hanyatlását követően az újonnan létrejött Marvel Comics-nak újra fel kellett virágoztatni a karaktert, mégpedig úgy, hogy közben megőrizze eredetiségét.

A képregényes alapokkal párhuzamosan a Marvel-moziuniverzumnak is sikerült hitelesen leraknia a karakter alapjait, és eredeti, II. világháborús környezetében ábrázolva Joe Johnston egy döbbenetesen erős, korhűen konzervatív hangulatú és végtelenül szuggesszív hatású eredettörténet tett le az asztalra Az első bosszúálló formájában, mellyel gyakorlatilag újjáélesztette Amerika Kapitány kultuszát. A film zárójelenetei és a képregényes kronológia azonban egy új irányt jelöltek ki a történet számára, így az MCU-ra komoly feladat várt: a II. világháborús hőst át kellett menteni napjainkba úgy, hogy ne szenvedjen csorbát a karakter iránti újjáéledt rajongás.

Amerikai álom

Mindez a nyomás, illetve a "folytatások átka" is beárnyékolta a Russo-fivérek munkáját, azonban a 2014-es év nagy meglepetéseként Amerika Kapitány megújulása nemcsak folytatódott, hanem szintet is lépett A tél katonájában. Joe és Antony Russo biztos kézzel és a legnagyobb természetességgel vezették át és folytatták a kapitány kalandjait a modern világban. Bár az atmoszféra ezúttal nem olyan kézzelfogható, mint Az első bosszúálló alkalmával, mégis érzékletesen adja vissza a hidegháborús kémfilmek hangulatát. És míg az elődre az emelkedett eszmék és az eposzi lépték volt jellemző, addig A tél katonája földhöz ragadtabb, és jóval kifinomultabb karakterábrázolással dolgozik.

A cselekmény nagy részében Steve Rogers fejében vagyunk, emberibb oldaláról ismerhetjük meg, hiszen a hazafias eszmék helyett sokkal inkább a személyes érzelmek befolyásolják a cselekményt; magány, bizonytalanság, és talán a barátság az az érzelem, amiben kicsúcsosodik a film emocionalitása. Bár maga a tél katonája viszonylag keveset van képernyőn, ezek a rövid belépők is rendkívül hatásosan mélyítik el Bucky Barnes személyiségét, aki egyszerre lett a Marvel legszerethetőbb, egyúttal leginkább tiszteletet parancsoló antagonistája. Steve és Bucky mellett az MCU olyan állandó szereplőit is részletesebben kibontják, mint Sólyom (akinek ez a film a debütálása és az eredettörténete is egyúttal), a mindig titokzatos Fekete Özvegy vagy a S.H.I.E.L.D-et vezető Nick Fury.

A film külcsínje roppant megnyerő, a komplett látvány és az akciójelenetek koreográfiája is pazar. Az tömény akció mellett morális és társadalmi kérdéseket is felvet, pl. az igazság és a szabadság mibenlétéről. A félelmetes erejű tél katonája mellett olyan karizmatikus gonoszokat is szerepeltet, mint a Robert Redford által alakított Alexander Pierce, vagy a halála után mesterséges intelligenciaként is a HYDRA-t szolgáló Armin Zola.

A színészi játékokat nem lehet eléggé méltatni, hiszen az összes szereplő neve összeforrt az őket alakító színészekkel. Chris Evans, Scarlett Johanson, Samuel L.Jackson, Sebastian Stan. A karaktereik mára már elképzelhetetlenek nélkülük, amihez A tél katonájában nyújtott teljesítményük is hozzájárult, mely az MCU megkerülhetetlen darabja.

akció | kaland | politikai | sci-fi

Miután a terrorelhárítással és hírszerzéssel foglalkozó S.H.I.E.L.D. egyik munkatársát megtámadják, a csendes hétköznapjait élő Steve Rogers egy olyan összeesküvés... több»

5