2023.11.03 14:50 Kóborló Olvasottság: 165x
4

Majdhogynem öt csillag

Brian Duffield második rendezői munkája (az első a 2020-as Kirobbanó szerelem volt) egyértelműen elnyerte a filmkritikusok tetszését, de itt a Mafab oldalán eléggé megosztotta a véleményezőket, így hát kíváncsi lettem, hogy vajon jómagam miként is fogok vélekedni eme filmről. Mondjuk mára már eljutottam odáig, hogy egyáltalán nem veszem a filmkritikusok véleményét készpénznek (de persze erre szokták mondani, hogy kinek a pap, és kinek a papné). Na de lássuk hát, hogy vajon jelen filmünk valóban megérdemli-e a méltató szavakat, vagy csak ismételten egy olyan alkotással van-e dolgunk, ami körül csak a felhajtás volt túl nagy.

A Nincs, aki megmentsen című produkcióhoz úgy ültem le, hogy totálisan semmilyen elvárást nem állítottam elöljáróban vele kapcsolatban, egyszerűen csak abban reménykedtem, hogy képes lesz szórakoztatni, és egyben lekötni egy esti film fejében a figyelmemet. Na eme elvárásaimat szinte maradéktalanul sikerrel is teljesítette!

Majdhogynem öt csillag

Maga a film története ha nem is teljesen egyedi, de kellőképpen éreztem újszerűnek ahhoz, hogy ne érezzem azt a megtekintése során, hogy már szinte minden egyes képkockáját láttam hasonló tematikájú filmek esetében. Ráadásul maga a történetében sokkal több pozitívumot véltem felfedezni, mint sok más olyan filmek esetében, amiket 2023-ban a mozikban is bemutattak. Ugyanis jelen filmünk sajnálatos módon teljesen elkerülte a mozis bemutatást (bár nem csak nálunk, hanem a világ szinte minden országában), és egyből a Disney+ kínálatára érkezett.

A történet első pozitívumaira sem kellett kimondottan sokat várakoznom, ugyanis már negyedórányi játékidő elteltével érzékelhetővé is vált, hogy nem a bejáratott sablonokkal fognak ismételten szórakoztatni a film nagyra becsült készítői, hanem egyből premier plán bedobnak minket nézőket egy macska-egér hajszába, ahol ráadásul nem csak a szereplő látja azt, hogy mi elől kell menekülnie, hanem mi is. Ezáltal pedig sokkal jobban érzékelhetőbbé vált a film félelemfaktora. Ráadásul a film cselekményvezetésére sem igazán lehetett panaszom, ugyanis csak kapkodtam a fejemet az események után. Üde színfoltként éreztem azt is, amikor némiképp visszavettek a pörgő eseményekből, és kissé elkezdték kibontani a filmbéli főhősnőnk (Kaitlyn Dever) háttértörténetét, ugyanis egészen élvezetes drámai felütése volt ennek a résznek is. Továbbá még abból a szempontból is dicséretet érdemel a film története, hogy kezdetben igencsak sikeresen adta el számomra a történet zsáneri besorolását. Merthogy a játékidejének egy jelentős részéig azt hittem, hogy egy tipikus home invasion történetet fogok majd csak látni, de ezen is sikerült csavarni egyet a forgatókönyvírónak (aki szintén Brian Duffield volt), és ezzel számomra még élvezetesebbé tette a film cselekményét. A film teljes történetét figyelembe véve csak dicsérő szavak jutnak az eszembe, ez alól talán csak a lezárás az, ami némileg kivitel, de a szokatlan mivolta létére nem merném azt írni, hogy rossz lett, csak valahogy más, mint amire bárki is elöljáróban számítana.

A film nem foglalkoztat sok szereplőt, tulajdonképpen csak egy fontosabb filmbéli szereplőnk van, méghozzá a Brynn szerepében látható Kaitlyn Dever színésznő, és emiatt pedig egy kissé féltem, hogy egy szereplő miként is tud majd mindezzel megbirkózni, de azt kell hogy írjam, hogy fiatal kora ellenére, az alakítása és a küzdelmei rendkívül magával ragadóra sikerültek, emiatt pedig kimondottan szerethető karaktert tisztelhetünk a személyében.

Ezek után térjünk még át pár mondat erejéig a technikai megoldásokra, hisz ez egy ufós film lenne. Na mármost az idegenek megjelenítései legtöbbször sötétben zajlanak le, de mégsem mondaná ez esetben azt, hogy ezzel próbálták elrejteni a technikai kivitelezések kisebb-nagyobb hibáit, merthogy a film kimondottan szépen van megvilágítva. Tehát végre, ami sötétben játszódik, az is tisztességesen kivehető, és jól is néz ki. Továbbá az is elnyerte a tetszésemet e téren, hogy egészen kreatív megoldásokat is használtak.

Ha mindenképpen valami apróbb negatívumot kéne megemlítenem jelen filmünk esetében, az talán csak az a bizonyos félelemkeltés lenne, amit nem írnék öt csillagosra, ugyanis nem használnak olcsó jump scare-eket a történetben, merthogy megelégszenek a készítők azzal, hogy a feszültséget mindvégig fenntartsák, de az igazi hidegrázós borzongás valahol a film játékidejének a fele körül némiképp elveszik. Mindezek ellenére én kimondottan jól szórakoztam jelen filmünkön, jár is a négy csillag a látottakra.

horror | sci-fi | thriller

Brynn Adams egy kreatív és tehetséges fiatal nő, akit elidegenítettek a közösségétől. A magányos, de mindig reménykedő Brynn vigaszt talál annak az otthonnak a falai között,... több»

4