2024.02.23 21:40 filmtro.hu Olvasottság: 624x
1

Schrödinger asztronautái

Az első három rész legalább annyira reménykeltő, mint annak idején az Invázió c. sorozat volt. Persze jelentős különbség, hogy itt a sci-fi műfajból sokkal hangsúlyosabb a science rész, mint a fiction. A kvantumfizika persze nagyon hálás alapanyag, amikor tudományos-fantasztikus filmekről és sorozatokról van szó, de egyben igen veszélyes terep is. Aki csak egyetlen ismeretterjesztő művet is olvasott a témáról, annak a legtöbb erre építő science-fiction mű elnéző mosolyt csal az arcára.

Ez a sorozat már az első néhány epizódban több érdekes, valódi kérdéssel ad reálisabb hátteret a kvantumelméleti kulcstémának: az űrutazás hosszútávú fizikai és mentális hatásai az ember szervezetére (amit a valóságban is kutatnak), az űrkorszak legendás, úttörő eseményeivel kapcsolatos, máig élő szkepticizmus, vagy az asztronauták és a családtagjaik közötti féltésből eredő feszültség, hogy csak néhányat említsek.

Schrödinger asztronautái

A feszültségkeltés és fenntartás eddig remek, a vizuális megoldások az Apple TV+-nál megszokott módon kiváló minőségűek, a sound design is ott van a szeren, és Noomi Rapace sem okoz csalódást, ami a hiteles színészmunkát illeti.

A harmadik epizódra kikristályosodik a (központi?) rejtély, hogy vajon mi történhet azokkal, akik a különös, kvantumfizikai kutatóeszköz közelébe kerülnek, és persze a konfliktus is megalapozódik, miszerint a furcsa, identitásbefolyásoló eseményeket a földi szakemberek a hosszú távú űrutazás okozta mentális zavarként azonosítják, miközben minden jel arra utal, hogy itt valami sokkal komolyabbról van szó.

Ez az a pont, ahonnan elindulhat egy nagyon izgalmas, akár tudományosan sem teljesen megalapozatlan sztori, de kaphat egy olyan gellert is az egész, hogy csak fogjuk a fejünket a sok sületlenségtől. Kérdés, hogy az alkotók fejében összeállt-e egy olyan komplex, de a végén kerek egésszé összeálló történet, mint mondjuk a Dark esetében, vagy csak felültek a kvantumvonatra, és addig bolyonganak vele céltalanul, amíg megvan a kellő nézettség, azután hirtelen rövidre zárják egy összecsapott befejezéssel.

Szurkoljunk az első verziónak!

thriller

Jo egy űrkatasztrófa után visszatér a Földre, és felfedezi, hogy életéből hiányoznak bizonyos részletek, ezért elindul, hogy feltárja az igazságot az űrutazás rejtett... több»

1