2022.05.07 18:37 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Sergio Sollima, a híres spagettiwestern rendező, akinek jó néhány filmje ismerős lehet, mint például az Ursus, a Nehéz szerelem, a Faccia a faccia, Sandokan - A maláj tigris, Az erőszak városa, Fuss, ember, fuss!. Szerintem néhányunknak beugrik egy-két emlék ezekről a mozi-, és tévéfilmekről.

A film fordulatos és érdekes, bár néha kissé csapongó, szétszórt. A szereplők bemutatása viszont nagyon jó, aprólékos munkára, és rendezésre vall.

A párbeszédek világosak, átgondoltak, és kifejezetten célratörők, jól lekövetik a sztorit. A zenéjét Ennio Morricone szerezte, nem annyira fülbemászó. Az operatőri munkákat Aldo Scavarda vezette és a giallora jellemző módon, az extreme close upot, mastert (ez Jancsó Miklósra is jellemző volt) tökéletesen kezeli.

De miről is szól ez a pofás kis történet? Lássuk nagy vonalakban.

Oscar (Keir Dullea) hazatér szülővárosába, hogy megkeresse gyermekkori szerelmét, Sandra Garcest (tefania Sandrelli), de legnagyobb megdöbbenésére a család közli vele, hogy a világ elől eldugott villájukban él, az elméje teljesen megbomlott. Oscar gyanút fog és felkeresi régi barátját, Dr. Bontempit (Tino Buazzelli), hogy derítsék ki, mi történik. Az orvos kideríti, hogy Sandra fia, Ricky megölte az apját, Fabriziót (Maurice Ronet) és most bezárták az apácák közé, hogy ott élje le a hátralévő életét.

A doki rájön, hogy Ricky ép és egészséges. Biztosra veszi, hogy nem ölte meg Fabrizót. Oscar és a doki visszamennek a villába, ahol a család nem nézi jó szemmel a férfi maszek nyomozását.

Eközben Sandra és Oscar újra összejönnek, de itt van egy kis probléma. Sandra elkezd emlékezni, és ez teljesen megkavarja az egész sztorit.

Il diavolo nel cervello (az ördög az agyban).

Sandra most már tűpontosan tudja, ki a gyilkos és ki lesz az áldozat, ha nem lép időben.

Elkezdődik a halálos versenyfutás az idővel.

Szex, vér, misztikum és őrület.

Mi kellene még, hiszen ezek (is) az élet mozgatórugói.

Nyers fejes káposzta és mandula.

Nem viszem túlzásba az evést. De kedvenc fotelem így is befogad.

Ó.

Aki a film végére kíváncsi, nézze meg (persze az elejét is)!

1