2018.01.12 18:16 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Ezért kár volt tűkön ülni

A 2000-es évek elején a Tapló télapó a maga alpári humorával merész vállalkozás volt, mégis sikeres lett, kultfilmmé vált, s napjaink filmes trendjeit nézve kész csoda, hogy tizenhárom évet kellett várni a folytatására. A 2016-os eresztést elnézve viszont így summázhatjuk az eredményt: ezért kár volt tűkön ülni.

A filmen sajnos nincs mit szépíteni, a folytatások tipikus hibájába esik bele: a sztori alapja majdhogynem ugyanaz, a főbb karakterek megmaradtak, néhányat lecseréltek, de mindez nem vont maga után minőségbeli javulást. Ott van szegény Christina Hendrix, aki egy gyönyörű nő, de a filmbéli kinézete inkább emlékeztetett egy kiégett pornósztáréra (az meg a pláne, hogy a karaktere is nagyjából ennyi lehetett a forgatókönyvben: a nő, akit Willie időnként megdönget). Kathy Bates pedig a rég nem látott anya szerepében számomra abszolút hiteltelen volt, bár a mentségére szóljon, hogy ő legalább kapott egy-két valóban vicces megnyilvánulást is, nekem azonban ez az alpári ripacskodás a részéről már túl sok volt. Akit nem érhet kritika, az Billy Bob Thornton, hiszen ő még mindig remekül hozza a suttyó főhőst, aki hiába egy alkoholista lúzer, megvesznek érte a nők. S Thurman is visszatér, aki az előző részhez képest igencsak redukált játékidőt kapott, de a benne rejlő humorforrás még mindig működik, bár míg az első részben kellemesen szórakozhattunk a karakter gyermeki naivitásán, addig az immár felnőtt korba lépő Thurman fogyatékosságán (mert az egyértelmű, hogy szegény nem százas), már valahogy nincs sok kedvem nevetni. De legalább a közte és Willie között, az első részben kibontakozó apa-fiú viszonyra hajazó kapcsolat tartogat még szerethető motívumokat. Mindez azonban kevés, ha az új rész alkotói megragadnak 2003-ban: napjainkban, mikor a vígjátékok zöme az alpáriságból építkezik, egy Tapló télapó-szerű film nem tud kitűnni, s hiába próbálkoznak az efféle humor időnkénti minél nagyobb túltolására, a végeredmény szempontjából az egész inkább erőlködésnek hat. A nagy akarásnak pedig tudjuk, mi a vége…

Ezért kár volt tűkön ülni

Bár nem lett vállalhatatlan alkotás a Tapló télapó 2, de összességében az elbaltázott folytatások népes táborát gyarapítja, amely már csak nyomokban emlékeztet az első film egyediségére.

dráma | krimi | vígjáték

A legenda visszatér: Willie Soke (Billy Bob Thornton) újra magára ölti a télapó-jelmezt és hozza az első részben megismert tapló stílusát. Nincs is jobb, mint egy életunt... több»

1