2018.06.17 13:12 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 262x
2

Csak a bűnös élvezet...

Az előzetese és a szinopszisa alapján úgy tűnt, hogy a Volt egyszer egy Venice a John Wick alapötletét lovagolja meg, csak ezúttal Keanu Reeves helyett Bruce Willist láthatjuk a főszerepben. Magyarán: jelen esetünkben az egykori John McClane lesz az, aki bepöccen, miután a gazfickók ellopják imádott kutyáját. Azt pedig már az elején leszögezhetjük, hogy amíg a John Wick-filmek nem finomkodtak az akcióval és az erőszakkal, addig a Volt egyszer egy Venice inkább egy krimi-vígjáték, ahol bár van akciózás, nyomoz(ásgat)ás és valamiféle humor is, de végeredményben azt mondhatjuk a filmről: ahogy jött, úgy ment.

Azért ne legyünk igazságtalanok, merthogy a film egy bizonyos szintet tud hozni: egyfajta guilty pleasure-ként nézhető, ahogyan Willis meztelenül gördeszkázik, később pedig transzvesztitának öltözve menekül más transzvesztiták elől. Ezek ugyan nem tekinthetőek a film legfőbb erényeinek, de igazság szerint nem is bővelkedik erős pillanatokban. Az összképre azt mondhatjuk, hogy amolyan film noir szeretne lenne, sok szereplővel (a főszereplőnk persze valamennyi jelenetben ott is van) és egy krimi szállal, csak jelen esetben nem egy nagy leleplezés adja a cselekmény célját, hanem több pitiáner ügy együttese. Itt hozzátehetjük, hogy Willis fő célja ugyan a kutyája visszaszerzése, de közben szépen belekeveredik más ügyekbe is.

Csak a bűnös élvezet...

A Volt egyszer egy Venice fő problémája pedig épp itt lesz: több cselekményszálat próbál mozgatni, de nem tudja őket egy mederbe terelni, ezáltal az egész szétesik, s érdektelenné válik. A karakterek sem lettek túlbonyolítva, többségük egydimenziós (némelyik pedig kimondottan felesleges is, ennek legfájóbb áldozata John Goodman lett). A krimis jelleg mellett a humoros vonal sem lett túl erős, kevés értékelhető poén van benne, amely valljuk be, egy vígjáték esetében nem jelent sok jót. Willis ugyan próbálkozik, s érezhető, hogy mintha ehhez a filmjéhez az elmúlt produkcióihoz képest több lelkesedéssel állna (mással nehéz lenne magyarázni a fent említett momentumait), s Jason Momoa is jól hozza a helyi gengsztert, de ettől még az eredmény változatlan: egyszer nézős filmet kaptunk, amely ráadásként hiába csak 93 perces, de üresjáratok is bekerülnek.

A Volt egyszer egy Venice-től nem érdemes sokat várni: ha csak egy eszetlen, agykikapcs, bűnös élvezet filmre vágysz, akkor arra jó lesz, másra nem igazán. Amolyan a „Film+ éjszakai műsorsávjában jó lesz” alkotás lett.

akció | vígjáték

Steve Ford magánnyomozó élete teljesen összeomlik, amikor a hírhedt alvilági banda ellopja imádott kutyáját, Buddyt. Amennyiben viszont szeretné látni, végre kell hajtania... több»

2