2018.09.02 14:38 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Szűzőrség: egy üdítő vígjáték

Úgy emlékszem, üdítő kritikákat olvastam a filmről, s be kell valljam annyira szomjazom már egy igazán jó vígjátékra, de ezt a mostani filmes felhozatalban nem nagyon lelem meg. Gondoltam hátha, talán majd ez a film, amit ráadásul az Amerikai pite utódjaként is emlegettek már. Egyáltalán nem értem, hogy miért, mert bár a téma ugyanaz, a kivitelezés gyatra, a poénok inkább alpáriak, mint élvezhetőek, s még valamiért a szereplőket sem sikerült megkedvelnem.

A történetben alapvetően nem sok újdonság rejlik, talán csak annyi, hogy általában nem a csajszik szemszögéből szokták bemutatni a „hogyan veszítsük el a banketten a szüzességünket” témát (bár ilyet is láttunk már, életem egyik legnagyobb melléfogása volt a 18 éves szűz című borzadály). Na meg a szülők oldalát is ritkán látjuk ebben a témában, s még kicsit megható is, ahogy ez a három agyament szülő megindul, hogy megmentsék csemetéiket a végzetes csalódástól, más-más karakterek, más-más családi háttérrel, de egyben persze megegyeznek: a gyerekükért mindent. Szó szerint mindent, s innen erednek majd az undi jelenetek a filmben, elég csak seggszlopálásra vagy a szembekötős heremarkolászásra vagy éppen a hányós autós üldözésre gondolni. Egyetlen drámai vonulat lenne a filmben, ez pedig egyértelműen Sam-hez és az ő titkolt leszbikusságához kapcsolódik, a fiatalok közül egyébként ő az egyetlen igazán szimpatikus karakter. Ami a szülőket illeti, Mitchell szerepében John Cena esetében kiemelték a robosztus külső érzékeny belsőt takar (az egykori pankrátor amolyan szegény ember Dwayne Johnsonja benyomását kelti ebben a filmben), Leslie Mann-nak azonban mostanában csak azok a filmjei sikerülnek jól, amelyeket a férjével forgat.

Szűzőrség: egy üdítő vígjáték

Igazából sokat nem érdemes várni a Szűzőrségtől: próbál fontos témákat (szüzesség elvesztése, a család fontossága, egy meleg karakter coming outolása) egybegyűrni, s egy könnyed vígjáték eszközrendszerével átadni a nézőnek, de mintha az írók fantáziátlanságának következtében a film poénjai nem tudnak továbblépni az altesti szinttől (és persze: a különböző filmekre történő, funkció nélküli utalásoktól). Ez a kettő pedig eléggé kioltja egymást. Végeredményben azt mondhatom, hogy a 2018-as év vígjátéka cím kiosztása még várat magára, s semmiképpen sem a Szűzőrség lesz a befutó.

szatíra | vígjáték

Amikor három szülő rájön, hogy a lányaik paktumot kötöttek, mely szerint el fogják veszteni a szüzességüket az érettségi banketten, titkos, egy éjszakás akciót terveznek a... több»

1