2018.12.24 20:53 Filmbarbár Olvasottság: 134x
1

Minimálisra venni az empátiát

Számomra ez is inkább az átlagos kategória, talán csak a befejezéssel tudtak kicsit újítani az alkotók. Ugyanis a hasonló filmeknél az embereknek van egy többé-kevésbé titkolt várakozásuk a zárással kapcsolatban:

CSELEKMÉNYLEÍRÁS itt viszont mindegyik fiatal meghal, ráadásul a csaj a legvégén úgy, hogy picivel több szerencsével talán lett volna esélye a túlélésre, úgyhogy ez így talán egy kicsit fricska is a nézőknek, illetve a műfajnak. CSELEKMÉNYLEÍRÁS VÉGE

Minimálisra venni az empátiát

Itt is R. Lee Ermey viszi el a filmet a hátán, jól hozza az eszelőst, viszont ennél több pozitívumot nem tudok említeni. Amit hiányoltam, az pont Bőrpofa lelki fejlődése, számomra legalábbis ezt (is) jelentette volna a "kezdet" kitétel. Jó, nyilván a horrorok gyakran nem a lélekábrázolást tekintik a fő feladatuknak, viszont pont ebben az esetben érdekes lett volna, legalábbis szerintem. A filmről szóló leírásokban pl. azt olvastam, hogy Thomast csúfolták az iskolában, hát ennek elég kevés nyomát láttam a filmben, sajnos a főcím rövidre zárja a sztorinak ezt a részét. Pedig érdemes lett volna erre részletesebben kitérni, mint ahogyan arra is, hogy a család miért maradt azon a vidéken, ahonnan az emberek kilátástalanságukban elmenekültek, hogyan és mikor alakult ki náluk ez az elzárkózás és rossz értelemben vett "vidékiesség", hogyan váltak kannibálokká.

Egyébként azt sem értettem, hogy amikor R. Lee Ermey figurája agyonlövi a seriffet, hogyan tudja felvenni épen a ruháját, hiszen még ha fejbe is lőtte, akkor is kellett, hogy maradjon valami vérnyom a ruhán, de szerintem nem fejbe lőtte, szóval nem hinném, hogy egy ép ruhát tudott volna leszedni róla. Másrészt meg senki nem kereste az igazi seriffet? Csak voltak felettesei, kollégái, rokonai, akárki... Na mindegy. A film első órája kicsit lassú, inkább a lelki terrorra helyezi a hangsúlyt, aztán beindul a gyilkolászás, egészen brutális módon, kendőzetlenül mutatják a delikvensek feltrancsírozását. A nézőt talán azért érinti meg a fiatalok halála, mert itt nem a nyavalygós, elkényeztetett tiniket kaszabolják le, akiket a hasonló filmekben szinte örömmel lát az ember elhullani, hanem teljesen ártatlan, hétköznapi fiatalokat, akik lelki világának megismerésére az átlagnál több idő jut. Mindettől függetlenül is átlagos zsánerfilmként értékelném ezt az alkotást, szerintem nem jobb és nem is rosszabb a 2003-asnál.

horror | thriller

Egy asszony a mészárszéken szüli meg gyermekét - ez a születési momentum a kisfiú egész életére kihat. A gyermeket egy család veszi magához, miután az anyja lemondott róla, s... több»

1