2019.01.05 20:13 Berto49 Olvasottság: 104x
4

Utazás Délre

A második, általam zseniálisra értékelt film az idén, és még csak január 5. van! Ezt a tendenciát tartva a 2019-es az igazán emlékezetes filmek éve lesz. Pozitívumai a nagyszerű történet, két fantasztikus színész, korhűség és nem utolsó sorban a rasszizmus elítélése. Szégyenletes múltja van a „nagy” Amerikának, hogy még a hatvanas évek elején is ilyen fajgyűlölő mentalitás uralkodott a déli államokban.

Minden szöveg nélkül sok jelentéssel bír az a jelenet, amikor a felforrt hűtővíz miatt megállni kényszerült az autó és kiszállt belőle a zongora virtuóz, Don Shirley. A földeken robotoló színesek és a közte lévő mély, áthídalhatlan szakadék megjelenítése talán a legjobb részlete a filmnek. Témáját tekintve némi hasonlatosságot fedeztem fel az 1989-es „Miss Daisy sofőrje” című filmmel, de ez a road movie jellege miatt is jobban tetszett. A film általános üzenetét úgy is meg lehet fogalmazni, hogy elég két teljesen különböző embernek megértenie egymást, és akkor kis lépésekben ugyan, de a világ is jobbá fog változni.

Utazás Délre

Ugyan vannak benne vicces jelenetek, de ebben a Farelly testvérek egyik fele, Peter szakított a vígjáték zsánerrel, és milyen jól tette! Lehetetlen különbséget tenni az apai részről dán származású Viggo Mortensen és Mahershala Ali játéka között, mindketten a legjobb teljesítményüket nyújtják. Külön érdem Mortensen részéről, hogy mennyire jól alkalmazza az olasz akcentust szövegében. Díjazásra (és megőrzésre) való film, nagyon remélem, hogy az Akadémia tagjai is így gondolják!

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

4