2020.03.03 09:54 Kóborló Olvasottság: 182x
2

Ide az aranyamat!

Valamikor még gyerekkoromban láttam ezt a filmet és, ha sok minden nem is maradt meg belőle, az az egy biztos, hogy piszkosul féltem anno a filmbéli koboldtól. Első találkozásom óta a gyilkos kis kobolddal eltelt jó pár év, így kíváncsian vettem elő újbóli megtekintésre eme szórakoztató kis horror szösszenetet, és be kell, hogy valljam, hogy a régmúlt idők félelemfaktorát meg sem közelítette, de piszkosul jól szórakoztam rajta.

Érdemes megemlíteni a Gyilkos kobold (avagy A Törpe bosszúja) kapcsán, hogy már itt is sokkal jobban előtérbe van helyezve a film egyfajta groteszk humora, mint maguk a horror elemek. A humorforrását elsősorban magának a koboldnak köszönhetjük, illetve azon jeleneteknek, amik annyira nem illenek bele a történetvezetésbe, hogy a néző már önkéntelenül elmosolyodik rajtuk.

Kijelenthető, hogy a filmnek van egy igazán erős trash-faktora, de emiatt valahogy egy pillanatra sem tudtam haragudni sem a kész filmre, sem pedig a készítőire, méghozzá pont azért, mert mindemellett a végeredmény képes volt szórakoztatni. Persze, ha mostanában készült volna el ez a film, valószínűleg sokkal rosszabb fogadtatásban részesülne, mint anno a 90-es évek elején. Valószínűleg így is sok ember nem kimondottan kedveli, hisz horrorfilmként elég visszafogott. Sem a vér mennyisége, sem az áldozatok száma, sem pedig a brutalitás nem igazán dominál benne, és a humorára is valahogy rá kell, hogy hangolódjon a néző, de aki egy kissé is ráérez majd ennek az ízére, az nem hiszem, hogy bánni fogja a ráfordított másfél óráját.

Érdemes megemlíteni, hogy a film legerősebb horrorisztikus jelenetei mind a kobold megjelenéséhez köthetők, hisz a sminkesek és a maszkmesterek egyaránt rendesen kitettek magukért e téren. A kobold szerepében Warwick Davis pedig egyenesen zseniálisan hozza a karaterét. A többi karakterre nem nagyon lehet azt mondani, hogy kimondottan jól megírtak, vagy érdekesek lennének, viszont mindezek mellett egytől egyig hozzák azt a szintet, amitől mégis szerethetők lesznek.

Mivel a költségvetése kevesebb mint egy millió dollár volt, a filmben látható számítógépes effektek sok esetben szintén inkább megmosolyogtatják majd a nézőjét, hasonlóképpen maga az egész alkotás is; és ez így rendben is van. Végül a filmhez további hét folytatás készült, amik többségében megtartották az első rész koncepcióját, miszerint elsősorban a humorra építkeztek, nem a horrorra.

fantasy | horror | vígjáték

Az elkényeztetett városi lány, Tori (Jennifer Aniston) apjával együtt vidékre költözik. A lerobbant házat látva már fordulna is vissza, de egy fiú jelenléte mégis maradásra... több»

2