2020.07.21 09:44 Kóborló Olvasottság: 159x
2

Vérben úszó horrorkomédia belga módra

Szinte a totál ismeretlen tartományból érkezett a 2019-es, Yummy című belga horrorkomédia, és azt kell, hogy írjam, hogy egyből el is nyerte a tetszésemet eme kimondottan véres, de sok esetben viccesnek mondható alkotás. Őszintén, nem sok Belgiumból származó filmet tudnék felsorolni, amit eddig láttam (a horror műfaján belül pedig még talán nem is volt szerencsém hozzájuk), de ez a film kimondottan igényesen lett elkészítve.

Maga a film története egész szórakoztató, az pedig kifejezetten tetszett benne, hogy sok esetben nem az unalomig elcsépelt, tipikus zombis klisékkel tarkított filmhez volt szerencsém, hanem némiképp még egy-két újítást is találhattunk benne (persze ez csak nézőpont kérdése). Persze, ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni a történetével kapcsolatban, akkor pár logikai buktató azért található benne, de szerencsére ezeket a gikszereket a készítők sikeresen ellensúlyozták némi kis humorral, így pedig egyáltalán nem váltak zavaróvá. Továbbá az is nagyon tetszett, hogy kimondottan szerethető karakterekkel operál a film. Ritkán írok effélét, de szinte a legtöbb karakter egyéni, és nem az a fajta tömegkarakter, amit a legtöbb zombis filmeknél már megszokhattunk.

Vérben úszó horrorkomédia belga módra

Technikailag nagyon jól van kivitelezve, elképesztő mennyiségű vér és sok gore jelenet tarkítja a film közel másfél órás játékidejét. Vannak jelenetek, amik kimondottan bevállalósra sikeredtek, igaz, ezeket is két csoportba sorolnám. Volt, ami a film gore oltárán akart adózni (például a kézlevágás), és volt, ami a humor oltárán (például a péniszlefagyasztás). Szerencsére akármelyik csoportot is nézzük, a kivitelezésében csorba nem esett.

A humorforrását a legtöbb esetben horrorelemekkel érik el, így pedig inkább nevezném ezeket a viccesnek szánt jeleneteket groteszknek, amit a legtöbb karakter elég erős fekete humorral konstatál, a legjobb ebben pedig az, hogy mindez működőképes volt az egész film alatt. A legtöbb zombis témájú film rendelkezik hol több, hol kevesebb társadalomkritikai oldallal is, ez alól a Yummy sem kivétel, bár talán nincsenek annyira a néző arcába tolva, ezért azt a fajta társadalomkritikai szegmenst nem is kell annyira komolyan venni.

Nyugodt szívvel merem ajánlani a Yummyt azoknak, akik szeretik a véres, de sok esetben humorosan tálalt zombifilmeket. Nagy csalódást nem hinném, hogy okozna.

2